≫ 

Gde i kako može da se proveri vakcinalni status: Karton o vakcinaciji mora da se čuva 90 godina

Uvid u karton o vakcinaciji dok je dete maloletno može da ima samo roditelj ili staratelj. Od 15. godine moguće je i na lični zahtev. Ili na zahtev suda

  • 1
Institut Torlak, Vakcinacija Foto: Nikola Tomić

Od prve vakcine koju beba dobije, vodi se evidencija na papiru i elektronski. U protokol se upisuje ime i prezime, matični broj, vakcina koja je data i serijski broj. Podaci se unose i u vakcinalni karton. Po zakonu, kartone o vakcinaciji kao i zdravstvene kartone domovi zdravlja moraju da čuvaju 90 godina.

"Kartončić vakcinacija je bitan za roditelje, na primer kada roditelj napusti svoje matično mesto, ne nalazi se u mestu gde je njegov dom zdarvlja pa se dete na primer povredi, jako je bitno da se zna da li je primilo tetanus i u nekim vanrednim situacijama epidemiološke prirode", rekla je za RTS dr Olivera Todorović, pedijatar u DZ Palilula.

Dr Marija Golubović, pedijatar u DZ Savski venac rekla je da se vakcinacija sprovodi samo na pedijatriji, što se tiće tih obaveznih vakcina i to ide do 18. godine sa završetkom četvrtog razreda srednje škole.

"Nakon toga karton prelazi na opštu praksu ili ide na Studentsku polikliniku. Od vakcine jedino što se u odraslom dobu daje to je vakcina protiv tetanusa i to ide na 10 godina i to se isto evidentira na istom mestu gde su se evidentirale vakcine u tom ranom uzrastu, predškolskom i školskom uzrastu", objansila je dr Golubović.

Uvid u karton o vakcinaciji dok je dete maloletno može da ima samo roditelj ili staratelj. Od 15. godine moguće je i na lični zahtev. Ili na zahtev suda.

"Kada naši korisnici idu u druge zemlje, u Evroppu ili SAD, obično se traži vakcinalni karton i naš vakcinalni karton odgovara tom anglosaksonskom, Evropi i Americi, jedino što mi nemamo varičele ali onda tražimo po izveštaju iz kartona da je dete preležalo varičele i napišemo i to. Znači, traži se karton vakcinacije što je jako bitno da znaju svi naši pacijenti da i druge zemlje imaju redovan istem vakcinacije, kalendar vakcinacije koji se slaže sa našim i da moraju da budu vakcinisani", kaže dr Todorović.

"Po pravilu bi trebalo ako je punoletna osoba da dođe sama po izveštaj, ali često roditelji dolaze za njih jer njima tamo u inostranstvu treba uvid da je redovno primilo vakcine i mi tako i izdamo taj izveštaj, naravno uz saglasnost te punoletne osobe", kaže Golubovićeva.

Video: Bekić: Vakcinacija nije stala ali je vidno usporena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    17. januar 2023 | 09:40

    Retko ko ina ta deciji karton... Vakcinisana sam na sve sto davalo pre 30 godina.... A karton sam novi otvorila pre desetak godina kad sam birala izabranog lekara niko nije trazio stari, mosilim da ako 10 godina ne koristis karton otvaraju novi... Ne moguce je da su kartoni vecini ljudi sacuvani jos od detinjstva...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA