≫ 

Kuću Mitra iz Zaječara svi u kraju prepoznaju: Jugonostalgičar od svog doma želi da stvori muzej posvećen SFRJ

Kako kaže i danas je dobro, ali Jugoslavija je bila najlepša

  • 37

Pažnju Zaječaraca poslednjih dana privlači kuća na kojoj se vijore zastave Srbije i stare Jugoslavije. Vlasnik Mitar Bošković, koji za sebe kaže da je jugonostalgičar, otkrio je fasadu oslikanu trobojkom nekadašnje države, prenosi ZAmedia.

Jugosloven po opredeljenju svako jutro na krov svoje kuće postavlja zastave Jugoslavije i Srbije. Iako nikada nije živeo u inostranstvu za  6 decenija života promenio je nekoliko država. Domovina je ostala ista, drugačije su granice i imena, ali je njegovom srcu najmilija SFRJ.

- Imao sam želju i volju da se podsećam prošlih vremena. Ni sada nije loše, ali ono vreme je bilo najbolje. Imali smo najveću slobodu, sve mi je bilo najbolje - priča Mitar.

Namera mu je da od svoje kuće napravi svojevrstan muzej posvećen nekadašnjoj državi. Za početak je ukrasio fasadu, oslikao zastavu i postavio natpise, a o životu u nekadašnjoj SFRJ govori sa mnogo emocija.

- Pamtim je po slobodi. Živeo sam na Kosovu, a svi smo sarađivali, družili se sa komšijama, nije bilo razlika. Divno smo se slagali i mogao sam da odem svuda - dodaje on.

Mitrovu ideju podržali su njegovi prijatelji koji se nekadašnje države sećaju sa nostalgijom.

- Zdravstvenu knjižicu i pasoš smo mogli da koristimo svuda. Svirao sam svadbe u inostranstvu, čim vide jugoslovenski pasoš reaguju dobro - navodi njegov prijatelj, a drugi dodaje da je sve bilo lepo i da se divno živelo.

Mitar i sada čuva pionirsku knjižicu i člansku kartu nekadašnjeg Saveza komunista, a pasionirano sakuplja i fotografije doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza.

Video: Dečak od 11 godina voli Tita i Jugoslaviju i to žestoko gledajući klipove na internetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snuppy

    17. januar 2023 | 16:38

    Znam da ce ovi balavci lupati minuse , jer oni neznaju kako se tada zivelo, ali sve si u pravu kada pikazes pasos ti si Tito u svetu a sada smo misevi .Krenite sa minusima jer istina boli

  • Laku noc

    17. januar 2023 | 17:03

    Neka se seli u titovu lijepu

  • Čačak

    17. januar 2023 | 16:28

    Na lečenje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA