≫ 

Sjeničanin velikog srca dao krv 168 puta: Sad hoće da menja zakon da bi mogao da nastavi

Četiri i po decenije prošlo je od kada je prvi put dao krv. Od tada, na svaka tri meseca. Više od 76 litara krvi

  • 1
Hasim Bogućanin Duda Printskrin: RTS

Život Hasima Bogućanina Dude iz Sjenice treba da bude simbol plemenitosti. Dao je krv 168 puta. Rudar u penziji, zakonski više ne može da daje krv, ali se obratio Ministarstvu zdravlja sa neobičnim predlogom.

Četiri i po decenije prošlo je od kada je prvi put dao krv. Od tada, na svaka tri meseca. Više od 76 litara krvi, piše RTS

„Jedna jedinica krvi koju vi date može da spase tri čoveka. Kada uzmete 160 jedinica pa pomnožite sa tri, onda vidite koliko je to spasenih ljudi“, objašnjava dobrovoljni davalac krvi, Hasim Bogućanin Duda.

Sada ima 66 godina. Slovo zakona jasno definiše da krv može dati svaka punoletna i zdrava osoba do 65. godine. Otuda i predlog upućen Ministarstvu.

„Tražio sam da se odobri, ako je čovek zdrav, zašto ne bi neko mogao da daje krv i u 70. godini. Neka mi odobre da dajem dva puta godišnje, ne moram svaka tri meseca“, ističe Hasim Bogućanin Duda.

„Zna koliko to znači našim pacijentima, a zna i šta to znači davaocima i kako se oni osećaju“, objašnjava specijalistkinja transfuziolog, dr Milena Janković.

Za Dudu ne postoje podele među ljudima. Ni po jednom osnovu. Njegova krv pomogla je u spasavanju ljudi svih vera i nacija.

„Ja u Sjenici sretnem decu koja kažu: ovaj čika dao mojoj mami krv kad se porodila. Znate koliki je to ponos“, zaključuje Hasim Bogućanin Duda.

Njegova predanost humanom uticala je i na sugrađane. Sjenica ima 200 dobrovoljnih davalaca krvi. Statistički po veličini gradova, odmah su iza Vranja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    19. januar 2023 | 00:05

    ŽIV BIO I BOG TE ČUVAO NA MNOGAJA LJETA, DOBRI I PLEMENITI ČOVEČE.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA