≫ 

Male boginje se razbuktavaju: Otkriveni novi slučajevi, posle Smedereva, sumnja i u Kikindi

Zaraženo je 8 beba starosti do dve godine, i tri odrasle osobe, od kojih su dve hospitalizovane. Dve bebe imaju upalu pluća

  • 14
Male boginje, morbili Foto: Jozef Polc / Alamy / Alamy / Profimedia

Male boginje potvrđene su kod još dve osobe iz Smedereva, tako da se broj popeo na 11 zaključno sa jučerašnjim danom, 17. januarom, navodi se u najnovijem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Prijavljen je i slučaj sumnje u Kikindi, i u toku je obrada uzorka. 

- Zaključno sa 17. januarom 2023. godine potvrđene su male boginje kod jedanaest osoba sa teritorije Smedereva u Referentnoj laboratoriji za morbile Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”. Radi se o osam nevakcinisanih osoba (ispod dve godine života), tri odrasle osobe sa nepoznatim i nepotpunim vakcinalnim statusom (od kojih je jedna hospitalizovana, a druge dve u kućnoj izolaciji). Komplikacija u vidu upale pluća prisutna je kod dvoje obolele dece, a na bolničkom lečenju su dve osobe. Hospitalizovani i oni koji su u kućnoj izolaciji su u stabilnom stanju - navodi se u izveštaju.

Zavod za javno zdravlje Požarevac je prijavio epidemiju u Smederevu 12. januara. Epidemiološka služba Zavoda sprovodi epidemiološko istraživanje i koordinira merama sprečavanja širenja bolesti.

- Od 11.januara 023. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata).

- Od početka nedelje prijavljena su i obrađena po dva slučaja sumnje na male boginje za teritoriju nadležnosti IJZ Vojvodine, koji su odbačeni ZJZ Požarevac gde su dva potvrđena), GJZ Beograd (jedan potvđen iz epidemije u Smederevu) i po jedan sa teritorije ZJZ Zaječar (odbačen) i ZJZ Zrenjanin (odbačen). Prijavljeni slučaj sumnje sa teritorije ZJZ Кikinda je u obradi - navodi se u izveštaju "Batuta". 

Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike.

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5800 obolelih, od kojih je 93% bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Video: Jovanović: Kod dvoje dece je došlo do komplikacija! Roditelji vakcinišite decu zbog pojave morbila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Кловнократија

    18. januar 2023 | 13:49

    Некада у давна времена, овчије, мале богиње и заушке су деца редовно прележавала. То нам је био саставни део детињства и сазревања. Да ли је епоха убадања човечанства донела повећање здравља и дужине живота просечног становника наше планете? Гледајући европске просеке дужине трајања живота за жене и мушкарце од око 79и 76 година - имам утисак да те цифре не прате хвалоспеве о квалитетном здравственом систему. Изгледа са ту постоји нека нелогичност.

  • teorija zavere

    18. januar 2023 | 17:51

    U Smederevu ima 11 obolelih, a Smederevo ima oko 100.000 stanovnika. Dakle obolelo je 0,01%. To je razlog da se proglasi epidemija? Od tih 11 osoba dvoje je u bolnici. Napominje se da 8-ro nije vakcinisano MMR vakcinom dok se za troje odraslih ne zna da li su vakcinisani. Naravno, odmah sledi preporuka da se hitno deca vakcinišu sa MMR vakcinom. Šta ćemo onda sa Novim Pazarom? Tamo imamo 9-oro dece obolele od tuberkuloze i svo 9-oro je vakcinisano protiv tuberkuloze. Dakle nemamo nijednu nevakcinisanu bolesnu osobu. Naravno, suludo je izvlačiti zaključke na tako malom uzorku, ali upravo se to radi u slučaju Sombora.

  • Vb

    18. januar 2023 | 15:06

    Opet ta Kikinda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA