Fekalne bakterije u rekama: Analiza površinskih voda u Novom Pazaru pokazala sve lošiji kvalitet

Ispitivanja su rađena na 10 lokacija na teritoriji grada i pokazala su da je čistoća vode "u direktnoj vezi sa lokacijom"

  • 0
Divčibare reka

Foto: Mateja Beljan

Poslednje analize površinskih voda u Novom Pazaru, urađene prošlog novembra, pokazale su da zagađenost reka naglo raste. Negde su vode takozvane pete kategorije, najlošije, a pronađene su i fekalne bakterije, kao što je ešerihija koli, zbog izlivanja kanalizacija, navodi Danas.

Ispitivanja su rađena na 10 lokacija na teritoriji grada i pokazala su da je čistoća vode "u direktnoj vezi sa lokacijom".

- Raška, Jošanica, Trnavica, Seževska i Ljuska reka, kod svojih izvora, su u takozvanoj drugoj klasi. Kod hotela "Vrbak" voda reke Raške je u trećoj, a na izlazu iz grada prelazi u petu, najlošiju kategoriju, kojoj pripadaju još Jošanica i Trnavica - objasnila je Monika Dudić, biolog.

Mikrobiološka ispitivanja pokazala su i prisustvo koliformnih bakterija i povećanog broja ešerihije koli. To je posledica izlivanja kanalizacije.

zagadjena reka

Printskrin: Twitter/Eko Straža

Po tom kriterijumu, pojasnila je Dudić, Raška i Jošanica, u gornjem toku, kod Kruševačkog mosta, spadaju u treću klasu, u četvrtoj su Deževska i Ljudska i Raška na izlasku iz grada, a Trnavica, Jošanica kod ušća u Rašku i Raška u samom centru grada su u petoj kategoriji.

Dudić je naglasila da bi ovakve analize trebalo da se rade minimum dva puta godišnje.

Van izveštaja o sprovedenom ispitivanju zagađenosti reka, koje je finansirala gradska uprava, ostali su nalazi o velikim količinama krupnog otpada u rečnim koritima i na obalama. Najviše ima plastike.

I prethodnih godina rađene su analize rečnih vodotokova u ovom kraju. Sve vreme stručnjaci upozoravaju na sve lošiji kvalitet vode u rekama, koja zbog velike zagađenosti ne može da se koristi ni za zalivanje bašta.

Reke liče na ploveće deponije smeća, koje dalje "poguraju" krv ispuštenu iz klanica u kanalizacionu mrežu, vode iz fabrika za proizvodnju odeće od džinsa i prerađivača kamena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA