≫ 

Nikolu je otac već sa 8 meseci "potopio" u Savu: Sad već petu godinu pliva za Časni krst u Sremskoj Mitrovici

Reakcija Vasilijevih prijatelja su veoma pozitivne i oni  svake godine nestrpljivo iščekuju da se pojavi Nikola na Bogojavljenje

  • 2
Nikola Jović, Vasilije Jović, Bogojavljenje, plivanje za časni krst, Foto: Privatna arhiva

Nikola Jović (5) iz Sremske Mitrovice, iako malešni dečak još uvek u fazi odrastanja, već pet godina odlazi i pliva u reci Savi na praznično Bogojavljenje. On se svake godine zajedno sa svojim ocem Vasilijem "takmiči" u trci za časni krst. Ledena reka Sava tokom zimskog perioda mu nije nikakva prepreka, a reakcije prijatelja i ostalih učesnika su veoma pozitivne.

Sada Vasilije želi ne samo da prenese ovu pravoslavnu tradiciju na svog malog Nikolu, već se i nada da će i njegov sin u budućnosti preneti ovaj neobičan običaj i na svoje potomstvo.

- Nikola ima pet godina, i počeo je sa osam meseci da se kupa u Savi. Kad god se održava Bogojavljenje i plivanje za časni krst, dovedem ga do reke, držim ga u naručje i nekoliko puta ga potopim u Savu. Nakon toga ga izvadim iz vode, dovedem do obale, obučem mu bademantil i onda se on suši pola sata - priča kroz osmeh njegov otac Vasilije.

Vasilije se odlučio na ovaj korak, nakon što je i sam pobedio u plivanju za časni krst, jer su mu se od tada počele događati, kako tvrdi, pozitivnije stvari u životu, a jedna od njih je svakako i rođenje sina Nikole.

- 2017. godina nakon što sam pobedio u plivanju za časni krst u zaleđenoj reci, meni su počele stvari da idu pozitivnije u životu. Vrlo brzo sam se oženio i dobio sam sina Nikolu. Tako, da mogu da kažem da je taj događaj jedan od glavnih razloga zbog čega sam se odlučio na ovaj korak - objašnjava Vasilije.

Reakcija Vasilijevih prijatelja su veoma pozitivne i oni svake godine nestrpljivo iščekuju da se pojavi Nikola na Bogojavljenje.

- Prve godine sam doveo Nikolu na plivanje za Bogojavljenje, a potom su moji prijatelji videvši mene, počeli da dovode svoju decu. Međutim, to je trajalo dve godine i odustali su, ali ja nisam i sada uvek uoči Bogojavljenja, oni željno iščekuju da ja dođem, jer znaju da će se sa njima "takmičiti" i moj sin Nikola. Često se dešava, da se i obični ljudi, koje ja ne poznajem, da zatraže da se slikaju sa Nikolom, pošto im je sve to veoma simpatično - priča nam Vasilije i dodaje:

- Najbitnije je da mom sinu Nikoli prija kupanje za vreme Bogojavljenja. Kada god se približiva Bogojavljenje, on meni kaže: "Tata, oću ja, oću ja, oću ja". On sam želi da "osovoji medalju". Naravno, ja se uvek konsultujem sa doktorom, pregledam Nikolu jer dete mora biti zdravo. Lekari su nam sami potvrdili da plivanjem u hladnoj reci, Nikoli jača imunitet.

Video: Hrabra Jovana ponovo pliva za Časni krst, pobedila je rak, a sada pomaže drugima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MZ

    20. januar 2023 | 12:05

    Nije mi jasno sto barem decu jednom godisnje ne kupate u kadi??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA