≫ 

Frižider i kauč na stolu, hodaju kroz kuće pune vode: Dramatični snimci iz Priboja 2. dan od poplave

Nogari stolova iz prostorija u kući stoje u vodi

  • 0

Idući kroz svoju kuću mladi meštanin poplavljenog Priboja Dušan Bojović, pokazao je dokle se voda pela. Prstom upirući u crtu na zidu objašnjava da je išla čak do 40 cm uvis. Danas, drugog dana od poplave, kroz kuću i dalje hoda u gumenim čizmama, a nogari stolova i dalje su pod vodom.

"Četrdeset centimetara je voda bila sinoć, ja sam merio. Imao ovde, vidi se tačno dokle", objašnjava u hodu.

Prethodno je u kameru objasnio kako se drugi dan bori sa vodom, da ušla u kuće i da se trude da spasu sve što se može spasti.

Priboj, Lim, Poplave Printskrin: Telegraf TV

"Ako išta može. Prognoze su takve da idu hladni dani, biće i kiše i snega, tako da do proleća nećemo uspeti da ih isušimo od vlage. Niko nije došao da nam pomogne, da nam pruži neku podršku. Da su bar došli tu da nas pitaju kako smo, treba li nam neka pomoć. Možda su zvali neke pojedince, ali verovatno da uzmu neke informacije koje su im bitne. Tu su juče tokom dana samo vatrogasci bili sa nama. Oni su nam pomagali oko džakova. Sve ove džakove koje vidite ovde, to su nam pomogli prijatelji i moje kolege. Želeo bih svima da se zahvalim, što su s nama bili ceo dan i pomagali nam da se spase koliko je moguće", kaže Bojović, najmlađi među sagovornicima.

O tome šta ih je zadesilo govori i meštanka Vera Petaković, koja pamti i 1979. godinu kada se desila prethodna poplava.

"Nije ni sad dobro, ali '79. je bila najveća poplava, voda je ulazila kroz prozor. Ceo sprat je bio poplavljen. Opet smo dobro prošli u odnosu na tu godinu. Šteta je velika, ogromna je. Što se tiče tepiha, oni će da se operu i osuše. Ali u kući vlaga, to nema šanse... Ko zna koliko će vremena proći dok se temelji osuše", kaže Vera.

O tome da ga ova muka nije zadesila prvi put meštane ovog kraja govori i Jezdimir Puzović. Prošloga puta dobio je i odštetu, značajno manju od procenjene.

"Juče oko jedan, pola dva, počela je da se izliva i da ulazi u kuću, međutim prethodni dan, ceo dan, pratio sam vodu i u noć u 12 sati voda je bila u koritu. Tu je kriv neki ljudski faktor. Zašto nije vodu iz izvora ispustio na vreme, nego je čekao ujutro u sedam sati da pusti odjednom, da voda plavi dvorišta? Ne znam šta se dešava, ovo nije prvi put, već drugi. Isto 2010. godine je bila ovolika voda u kući. Imao sam 100.000 odštete, to je komisija procenila, a opština mi je platila nepunih 19.000.

Na kraju krajeva, nisu bitne pare. Zašto se jedno po jedno dešava, zašto se ne uradi obala i što se na vreme ne vidi? Javljali su tri, četiri dana ranije, zašto se jezero ne prazni? Ko je tu zatajio? Kome se više žaliti, za šta se žaliti, stvarno mi nije jasno - sa uzdahom očaja kaže Jezdimir.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA