Minut ćutnje sindikalaca za kolegu matematičara: "Iz besa ga nazvali 'Joca ubica', suspendovali gori od njega"

"Koliko je to uticalo na preranu smrt, ni to ne možemo utvrditi"

  • 8
Jovan Knežević Joca ubica, Profesor matematike u Šesta beogradska gimnazija Printskrin: Tanjug

Povodom smrti profesora matematike Jovana Kneževića, o čijoj se suspenziji raspravljalo u proteklom periodu, oglasili su se Forum beogradskih gimnazija i Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije, pozivajući članstvo na minut ćutanja za preminulog kolegu.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.

"Sve nas je pogodila vest o preranoj smrti kolege Jovana Kneževića. Sveža su nam sećanja na decembarsku hajku na njega i njegovu suspenziju koja je nažalost potrajala duže od njegovog života.

Koliko je potisnute loše emocije bilo u njemu, to niko ne zna. Koliko je to uticalo na preranu smrt, ni to ne možemo utvrditi. Ono što sa sigurnošću možemo reći jeste da je iza profesora gotovo četiri decenije predanog rada, da njegov rad nikoga nije ostavljao ravnodušnim, da postoje stotine uspešnih ljudi kojima je on utkao znanje kao neophodan materijal za uspeh i da ga je smrt sustigla za vreme suspenzije zbog rezultata koje je postigao.

Suspendovali su ga gori i nesposobniji od njega, a slični onima koji ga iz besa nazvaše "Joca ubica".

Zapravo, njega je u suspenziju, a iz suspenzije u smrt ispratila ista ona Srbija koja je "kresala krila" svakome ko bi da poleti, jer veće je zlo biti iznad nego ispod njihovog otužnog proseka. Osveta loših đaka, kako se to odavno ovde živi i govori.

Njegova suspenzija se desila par dana nakon protesta i obustave rada 1. decembra, održanih zbog sve prisutnijeg nasilja u društvu, pa tako i u školama. Ni tada se nismo mogli oteti utisku da je ta suspenzija trebala da izniveliše kantar tih dana i posluži amnestiji odgovornih za društvo u kome živimo. Zato danas, više nego ikada, zahtevamo da se momentalno pristupi ispunjenju tadašnjih zahteva, odnosno da se zakonski onemoguće anonimne prijave protiv zaposlenih u obrazovanju.

O svim daljim koracima, na ispunjenju ovog zahteva, Sindikati će blagovremeno obavestiti javnost.

Takođe, naši Sindikati su doneli Odluku da u znak sećanja na tragično preminulog profesora Kneževića sutra u 8 časova u svim ustanovama gde postoji naše članstvo, bude održan minut ćutanja. Pozivamo i druge kolege da nam se pridruže", saopštili su.

Video: Joca Ubica o navodnom vređanju učenika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    22. januar 2023 | 23:10

    Peticiju potpisali roditelji koji traže izgovor za svoju nekompetentnost.Profesor ostao neokaljan.Da gospodo.vasa deca nemaju radne navike.ni samokritičnost.ni postenje.jer ih vi niste naučili.Gledate me u oči i trazite da im pisem lažna opravdanja da ne idu u školu nisu učili.mrzi ih.spava im se.Deca su psihički nerezilijentna.Za njih je sve ispod bezrszloznog divljenja uvreda.Ta vasa deca pre ili kasnije plate sve vase greske.Ajmo malo da se vežba matis satima pa svakog dana.Da se isčita bar 100 knjiga.da se postuje znanje i zvanje Svima nam je dosta ovog mentalnog brloga

  • Ljubiša

    22. januar 2023 | 22:50

    Što ga vi neradnici iz sindikata sad žalite, zašto mu niste pružili podršku kad je trebalo? Neradnici jedni.

  • 🐾

    23. januar 2023 | 10:34

    Mi danas imamo visoko obrazovne ustanovi gde se prelazna ocena dobija samim pojavljivanjem na predavanju, a posao kroz partiju... I sto bi se onda zezali sa matematikom u gimnaziji.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA