4 okruga u Srbiji u kojima se najviše umire od raka grlića materice: Sve mere kojima se to može sprečiti

- Bez HPV virusa nema raka grlića materice a svi koji vode intimni život, kakav god da je, su praktično u opasnosti i ne mogu izbeći infekciju HPV virusom - rekao je prof. dr Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja

  • 5
Okruzi gde se najviše i najmanje umire od raka grlića materice Foto: Telegraf

U Srbiji svakog dana bar jedna žena premine od raka grlića materice a četiri saznaju da imaju ovo oboljenje. Ove brojke Srbiju svrstavaju po obolevanju odmah posle Crne Gore, Rumunije Estonije i Litvanije u Evropi, a po umiranju naša zemlja zauzima drugo mesto, odmah posle Crne Gore. Da bi stala na put ovoj bolesti, osim vakcinom protiv HPV virusa, Srbija želi da uvede i HPV tipizaciju. 

Godine 2020. u Srbiji je karcinom grlića materice registrovan kod 1087 žena a od ove vrste raka su preminule 453 žene.

Zvanični podaci pokazuju da su najviše stope obolevanja od raka grlića materice u 2020. godini registrovane u Zapadnobačkoj, Kolubarskoj, Pirotskoj i Severnobanatskoj oblasti, a najniže u Raškoj, Zlatiborskoj i Mačvanskoj.

Najviše se umire od ove bolesti u Zaječarskom, Zapadnobačkom, Pčinjskom i Topličkom okrugu, a najmanje u Moravičkoj oblasti, Zlatiborskoj, Pomoravskoj i Srednjebanatskoj oblasti.

Od prošle godine u Srbiji je, da bi se ovoj bolesti stalo na put besplatno dostupna i vakcina protiv HPV virusa (humanih papiloma virusa), a ovaj karcinom se može prevenirati i HPV tipizacijom. 

Prof. dr Verica Jovanović, direktork Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kazala je na konferenciji povodom Evropske nedelje prevencije koja se obeležava od danas do 29. januara, da je rak grlića materice  prepoznat kao jedno od ozbiljnijih javno zdravstvenih izazova, svuda u svetu pa tako i u Srbiji.

-  Dakle, svakoga dana u Srbiji, najmanje jedna žena izgubi život a četiri obole od raka grlića materice. Podaci iz 2020. godine još jednom su potvrdili da je borba sa faktorima rizika koji dovode do ovog raka važna, i da se uz podršku Ministarstva zdravlja naročito potencira značaj preventivnih pregleda, te će akcenat u ovoj godini biti na prevenciji. Ove godine se borimo znanjem, informisanjem, informacijama i preporukama.  Ne treba da zaboravimo redovne ginekološke preglede tri godine posle otpočinjanja prvih seksualnih odnosa, i da je država obezbedila dostupne vakcine protiv humanog papiloma virusa, jer je HPV  je  jedan od najznačajnijih uzročnika za nastanak raka grlića materica. U 98 odsto slučajeva humani papiloma virus dugotrajnim prisustvom dovodi do promena koje se mogu sprečiti. A, sada u rukama imamo moćno oružje - vakcinu - navela je prof. dr Jovanović.

Ona je istakla i da je na pomolu nov način kombinacije skininga i otkrivanje ovog kancera a to je HPV tipizacija.

- Njom će se sprečiti dugotrajno prisustvo malignih virusa i time dovesti do sprečavanja raka grlića materice. Dakle rak grlića materice se može sprečiti svi smo u borbi protiv bolesti koja ne mora da se razvije -  kaže prof. dr Verica Jovanović.

Na pitanje Telegrafa.rs kako komentarišu podela gde je najviša a ge najniža stopa obolevanja i umiranja od karcinoma grlića materice, prof. dr Jovanović kaže da bi svake godine trebalo oko 700.000 žena da bude pregledano da bi njihovi podaci bili još precizniji.

- Tamo gde je stopa incidencije registrovane kao visoke, znači da je i tu obuhvat imunizacije i preventivni pregledi bili nešto manje zastupljeni.  Razlike koje su ovde prikazane su male, ali daju impute javno-zdravstvenom sektoru - rekla je prof dr Joavnović.

Ona je rekla da se starosna granica obolevanja i umiranja ne pomera ka mlađim starosnim grupama.

- Ona se ne pomera, prilično je stabilna, od 30 do 45 najčešće se konstatuju promene - kazala je ona na pitanje Telegrafa.rs.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Ferenc Vicko rekao je da bez HPV virusa nema raka grlića materice, i da smo svi mi zaraženi ili ćemo biti zaraženi HPV virusom. On je istakao i da ne izaziva HPV virus samo rak grlića materice.

- Već i anusa, koloretktuma, usta ... Svi smo mi ovde zaraženi ili ćemo biti zaraženi sa HPV virusom. Svi koji vode zdrav seksualni život kakav god da je, su praktično u opasnosti i ne mogu izbeći infekciju HPV virusom, ali je bitno znati  prirodan tok bolestan. On je dosta dobar sa jedne strane, a to znači da bez obzira na to ko se inficira, 7 meseci do 2 godine se imuni sistem izbori sa tim virusom u 95 odsto slučajeva, i oni će nakon nekog vremena na testu biti biti negativni. Nažalost, kod 5 odsto njih će doći do promena u narednih 5 do 10 godina - rekao je prof. dr Vicko.

Prema njegovim rečima, Australija više od 10 godina ima HPV vakcinu i rak grlića materice je pao ispod 1 odsto.

- Imamo način da predupredimo. To je bolest koja se razvija 5 do 10 godina, koja se hronično razvije a to vreme nam daje da nađemo žene koje su prividno bez simptoma to se zove sekundarna prevencija. tTrenutno se to radi Papanikolau testom. Želimo to da promenimo da preskočimo stepenice da i mi uradimo HPV testiranje a pomognemo u velikoj meri da do ovih bolesti ne dođe ili ako dođe da ih nađemo na vreme, jer se mogu dugotrajno lečiti i sa dobrim preživljavanjem - rekao je Vicko.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić, rekla je da bi ova bolest bila okružena, osim HPV vakcine, neophodno je da se uvede i HPV tipizacija i skrining.

- Uveli smo devetovalentnu vakcinu, to je najkvalitetnija vakcina i vakcina koju je SZO proglasila za jednu od najbezbednijih. Ona je prvi put uvedena 2006. godine i od tada je u svetu dato oko 500 miliona doza i do sada nisu prijavljeni nikakvi neželjeni efekti. Roditelji ne veruju u vakcinu ali kada im se deca razbole pri prvoj višoj temperaturi trče kod lekara i tada se veruje struci. Onda treba da se veruje i kada je u pitanju vakcina - rekla je prof. dr Radojević Škodrić i još jednom apelovala na svest i roditelja i mladih da se vakcinišu:

- Jer, ukoliko se vakcinišite pre prvog seksulanog odnosa to je stopostotna zaštita, sve posle toga je manje od 100 odsto.

Еvrоpskа nеdеljа prеvеnciје rаkа grlićа mаtеricе оbеlеžаvа sе оd 23. dо 29. јаnuаrа 2023. gоdinе u cilju pоdizаnjа svеsti žеnа о rакu grlićа mаtеricе i nаčinimа prеvеnciје. Оsnоvnа pоrukа svim žеnаmа је dа је rаk grlićа mаtеricе mаlignа bоlеst kоја sе mоžе sprеčiti. Tо је slоgаn 17. Еvrоpsке nеdеljе prеvеnciје rака grlićа mаtеricе којi pокrеćе žеnе dа rаzmišljајu о svоm rеprоduкtivnоm zdrаvlju i dа коristе dоstupnе mеrе primаrnе i sекundаrnе prеvеnciје.

Prеglеd zа rаnо оtkrivаnjе rаkа grlićа mаtеricе vrši sе јеdnоstаvnim Pаpаnikоlаu tеstоm (PАP tеst). Pоrеd PАP tеstа mоžе sе urаditi i HPV skrining tеst kојi sа sigurnоšću utvrđuје dа li pоstојi HPV virus ili nе i tо putеm vеоmа sеnzitivnе PCR tеhnikе, а nаkоn tоgа i HPV tеst gеnоtipizаciје којim sе оtкrivа gеnоtip virusа kојi spаdа u visоко ili srеdnjе rizičnе grupе.

Pоrеd оrgаnizоvаnоg kкriningа kојi pоdrаzumеvа prеglеd nа svаkе tri gоdinе pо pоzivu lеkаrа zа žеnе uzrаstа оd 25. dо 64. gоdinе, svаkа žеnа stаriја оd 15 gоdinа imа prаvо nа rеdоvаn ginеkоlоšкi prеglеd. Nајkаsniје tri gоdinе оd prvоg sеksuаlnоg оdnоsа, trеbа izаbrаti svоg ginекоlоgа u dоmu zdrаvljа i urаditi PАPA tеst.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kaja

    23. januar 2023 | 17:15

    Formirati skrininge, preventivne preglede u kome se pozivaju zene rodjene npr. 1980, pa zene rodjene 1981..itd na hpv test, kolposkopiju, papa test i na tipizaciju obavezno. A ne da kukamo koliko zena godisnje umire od raka grlica materice.

  • Strašno

    23. januar 2023 | 18:04

    Koliko su vam i čime sve zagađene navedene oblasti u Srbiji? Koliko to prezagađenje utiče na razvoj najtežih bolesti? Pišite o tome.

  • Вук

    23. januar 2023 | 19:04

    Да, зна се, трула Србија не смије да тужи НАТО зликовце, неда ТАТА!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA