≫ 

Kako postati državni službenik? Imamo pitanja s testa, ne smete mirisati na duvan, daju 10 minuta za ovu reč

Iz SUK-a navode i primere nepoželjnog ponašanja na razgovoru za posao, upozoravajući na političke komentare, sarkazam, nedostojanstveno držanje, miris duvana...

  • 2
Državni službenik, Srbija Foto: https://kutak.suk.gov.rs/, Shutterstock

Da li ste čuli za Službu za upravljanje kadrovima (SUK)? Osnovana je pri Vladi još 2005. godine. Nadležna je za upravljanje ljudskim resursima u državnoj upravi. Od izmena Zakona o državnim službenicima, tj. od 2019. godine na snazi je Uredba kojom se propisuje standardizovana procedura pri zapošljavanju državnih službenika. To znači da je zapošljavanje budućih sudija, inspektora, načelnika, direktora, rukovodilaca... u "SUK-ovim rukama".

Zainteresovani kandidati od momenta prijave dobijaju šifru, kako bi se obezbedila anonimnost svih učesnika, pod kojom prolaze kroz četiri faze testiranja. Predstavljene su na sajtu SUK-a, a reč je o proveri opštih funkcionalnih kompetencija, posebnih funkcionalnih kompetencija, ponašajnih kompetencija i intervju sa komisijom. Spomenutom uredbom propisan je obavezan izbor najboljeg kandidata.

Šta sve ovo znači?

Da biste postali državni službenik, npr. inspektor rada, što je radno mesto pri Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na konkursu koji i dalje traje, najpre treba ispravno da popunite prijavu, instrukcije su date na sajtu, a potom stupate u faze testiranja. Deo kompetencija koje će nadležni proveravati zavisi od mesta za koje se konkuriše.

Ipak, neki od tih testova su opšti. Na primer, provera opštih funkcionalnih kompetencija odnosi se na testiranje poznavanja organizacije i rada državnih organa Republike Srbije, zatim testiranje digitalne pismenosti i, na kraju, poslovne komunikacije.

Kako navode na sajtu, za prvu proveru je bitno imati znanja iz sledećih oblasti: domaća istorija, pravo, politika... poznavanje odnosa organa državne uprave sa zakonodavnim i izvršnim telima itd. Primeri toga zapravo su vrlo jednostavni.

"Koji je najstariji ćirilični rukopis i najznačajniji spomenik srpske, tj. srpsko-slovenske pismenosti?", prvo je pitanje u primeru namenjenom za samoprocenu kandidata.

Odgovor je: "Miroslavljevo jevanđelje".

"Po raspadu države SFRJ, Srbija i Crna Gora su 1992. godine osnovale saveznu državu koja je dobila zvanični naziv?" - Savezna Republika Jugoslavija, drugi je primer pitanja i odgovora.

Dalje, proverava se digitalna pismenost kandidata, što znači proveravanje znanja iz oblasti Word i Excel, kao i korišćenje interneta. Moguće je dostaviti podatke o poznavanju rada na računaru, što će se, u slučaju prihvatanja od strane komisije, bodovati sa maksimalnih 3 boda.

Sledeća u nizu provera jeste poslovna komunikacija, test blizak ljubiteljima kvizova. Tu se, između ostalog, proveravaju poznavanje gramatike i pravopisa jezika.

"Kako glasi superlativ prideva jeftin?" - Najjeftiniji.

Označite tačno napisanu reč:

1) auto put,

2) auto-put,

3) autoput.

Odgovor je pod brojem 2.

Primeri testova dostupni onlajn

Primere ovakvih tekstova moguće je naći u njihovom kutku znanja, što je poseban deo sajta SUK-a dizajniran za pomoć zainteresovanim kandidatima za rad u državnoj upravi. Kako navode, njihovi testovi u Kutku znanja, opet u okviru Kutka za kandidate, rešeni su više od 85.000 puta tokom 2022. godine, što svedoči o interesovanju za rad u državnoj službi.

U vezi sa narednom fazom gde se ispituju posebne funkcionalne kompetencije, u kutku znanja objavljeni su i primeri testova za zdravstvenog inspektora (pri Ministarstvu zdravlja), graničnog fitosanitarnog inspektora (pri Upravi za zaštitu bilja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede), tržišnog inspektora (pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija)... kao i primer testa iz engleskog jezika.

U vezi sa sledećim korakom - ponašajnim kompetencijama - takođe je data pomoć. Na sajtu je moguće pronaći primere testova: kognitivnih sposobnosti i testa ličnosti.

U primeru testa kognitivnih sposobnosti od kandidata se npr. traži da za deset minuta objasni značenje reči minuta i krivica, tako da odgovori budu što precizniji.

U primeru testa ličnosti od kandidata se traži da na skali od jedan do pet vrednuju tvrdnju "lako se uznemirim", pri čemu 1 označava "uopšte se ne slažem", a 5 "potpuno se slažem".

Za poslednji korak nema pripreme u vidu pitanja na koja je moguće potražiti odgovore. Pitanja na intervjuu sa komisijom su, ističu, otvorenog tipa i tiču se motivacije potencijalnog zaposlenog. Kanditati bivaju ocenjeni kao visoko motivisani, srednje motivisani i kao kandidati sa nisko izraženom motivacijom. Iako nema primera pitanja koja se mogu provežbati, na sajtu stoje saveti o tome kako se pripremiti. Tako je naveden predlog da se pripreme nekoliko pitanja koja će kandidat postaviti komisiji; upozoreno je i na držanje, kako bi kandidati ostavili dobar utisak: bez klaćenja na stolici, pokazivanja nervoze, kršenja prstiju; posebno je istaknuto da se povede računa o urednosti.

"Nemojte izgledati uspavano, opijeno, ne mirišite na duvanski dim i ne žvaćite žvaku", stoji među upozorenjima.

Među greškama koje su identifikovane u dosadašnjim procesima selekcije istaknuto je da negativni komentari o prethodnom poslodavcu i kolegama, kao i isticanje sopstvenih zasluga ne odaju dobar utisak. Ujedno napominju da isto važi za negativan stav, političke komentare i sarkazam.

Video: Dr Katarina Bajec o tome koliko je san važan za posao: Sat manje sna, traži 4 dana da to nivelišemo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Somborac

    25. januar 2023 | 22:59

    Kako postati drzavni sluzbenik? Pa uclani se u S.N.S i to je to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA