≫ 

Srbija potpisala ugovor sa još jednom bankom ćelija iz inostranstva: Direktorka RFZO navodi zašto je to bitno

Do sada je za proces potpomognute oplodnje prijavljeno oko 500 parova

  • 8

Srbija je potpisala ugovor sa bankom ćelija iz Češke, rekla je danas na konferenciji za medije direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

U prostorijama Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, govorilo se o uvozu prvih šest paketa sa po šest ćelija za prijavljene parove i singl žene.

Do sada je prijavljeno oko 500 parova, od čega su oko 10 odsto žene bez partnera. Kako Škodrić objašnjava, taj podatak je neprecizan jer je aplikacija napravljena tako da se žene prijavljuju i u ime parova i u svoje ime, ali će to u skorašnjem predstojećem periodu biti precizirano.

Objašnjava da je do juče Srbija imala ugovore sa jednom bankom ćelija iz Španije i dvema bankama iz Danske, a od juče i jednom bankom iz Češke. Sve to značajno je zbog mogućnosti uticaja na fenotipske odlike potomstva.

"Da prevedemo, zbog fizičkog izgleda. Bitno je jer mogu da biraju neke od karakteristika, kako bi potomstvo što više ličilo na roditelje", kazala je Radojević Škodrić.

Za prvih šest žena koje su ispunile propisane kriterijume, uvezene su jajne ćelije iz banke reproduktivnog materijala iz Španije i to je prvi uvoz reproduktivnih ćelija iz inostranstva od kada je ta mogućnost dozvoljena propisima. Za četiri žene postupak će biti obavljen u Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCS, a za dve u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front", po izboru pacijenata.

Kako je istaknuto, kod VTO postpupaka, pacijentima je omogućeno da biraju kliniku na kojoj će procedura biti sprovedena.

Na konferenciji je prisustvovao i predstavnik Ministarstva zdravlja, državni sekretar Mirsad Đerlek, koji je kazao da je prema projekcijama države obezbeđen budžet za oko 1.500 parova, te da će u slučaju povećanog interesovanja biti opredeljen dodatni novac.

"Budžet nije ograničen", dodala je Škodrić.

U vezi sa oprečnim stavovima u javnosti da se uvozom reproduktivnih ćelija iz inostranstva sistemski radi na tome da se u Srbiji rađaju deca stranaca, istakla je kako joj je žao što se u tom žamoru izdvajaju glasovi lekara i profesora, ocenjujući da nisu dovoljno dobri poznavaoci genetike.

"U slučaju donorstva poboljšavamo kvalitet budućeg potomstva", kazala je.

Uvoz materijala i postupak vantelesne oplodnje koštaju oko 7.000 evra, a parovi i singl žene imaće pravo na šest pokušaja o trošku države.

Postupak je besplatno omogućen za parove do 45 godina koji imaju problem sa začešćem usled oboljenja koja oštećuju ćelije, kojima su odrstranjeni organi, čije reproduktivne ćelije nisu jednako dobrog kvaliteta, naveo je neke od opcija direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS Aleksandar Stefanović.

Granica je, ističe Škodrić, pomerena na 50 godina parove koji se sami odluče da uvezu i finansiraju reproduktivni materijal.

Sve ove vesti, nada se ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, doprineće porastu nataliteta.

Video: U Srbiji poceo postupak VTO sa doniranim ćelijama: Žene bez partnera se prijavile za spermatozoide

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fuj

    25. januar 2023 | 12:52

    Čuo sam da dolaze "spermići" iz Ugande i Sudana. Za 20 godina, narod u Srbiji će ličiti na pirotski ćilim.

  • Super Brundo

    25. januar 2023 | 12:57

    Jer EU nema alternativu.Uvoz svega i svacega.Klijent - drzava.

  • BUŠON❓

    25. januar 2023 | 12:33

    Znači biće malih Latina,Skandinavaca,a sad Boga mi i Slovena,au...!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA