Ovako je u Boru dočekana Kineska Nova godina: Priređen pravi spektakl, sav prihod namenjen deci u bolnici

Jedna građanka navela je da je jednu Novu godinu dočekala u Kini

  • 1
Kineska nova godina Foto: Zamedia

Bor je jedan od pet gradova u Srbiji u kome je priređen doček Kineske Nove godine na otvorenom, u organizaciji Vlade Srbije, Ambasade Kine i Instituta za pojas i put.

Na trgu u Boru okupljeni su mogli da probaju specijalitete nacionalnih kuhinja, ali i vide demonstraciju tradicionalnih zanata kineske kulture.

Uz kišu i sneg Borani i njihovi sugrađani iz Kine dočekali su treću Novu godinu za dvadesetak dana. Raskošan vartromet ukrasio je nebo na nekoliko minuta, a tradicionalna igra lava uveselila je najmlađe, ali i one starije.

Veliko interesovanje bilo je za drevne kineske veštine  kao što su slike od šećera ili izrada grafika, portreta od papira i krpenih lutki.

- Slikanje šećerom naučila sam od oca još kao dete i čast mi je što sam danas u Srbiji da predstavim kinesku tradiciju - rekla je Lin Ranran.

- Grafika je naročito primenjena tokom prolećnog festivala kada radimo horoskopske znakove i u ovom slučaju 2023. godine stavljamo simbol zeca - dodao je Jang Džibin

Liu Peizong je pokazao jednu malu igračku koja izražava svoja osećanja koja se naročito vide u vreme novogodišnjih praznika.

Osim kineskih i srpskih specijaliteta posetioci su mogli da probaju hranu i iz drugih zemalja, a posetioci kažu da su oduševljeni, dok je jedna meštanka navela da je čak jednu Novu godinu dočekala u Kini.

Vaučeri za tradicionalnu hranu naplaćivani su 200 dinara, a sav prihod je namenjen dečijem odeljenju borske bolnice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA