Imunolozi: Neophodna vakcinacija protiv kovida, gripa i malih boginja

Vakcinu bilo kog proizvođača mogu da prime sve osobe starije od 12 godina, podsećaju oni

  • 5
Vakcinacija dece Nemačka Foto: Tanjug/AP

Trenutna epidemiološka situacija relativno je povoljna na teritoriji Beograda i zadovoljavajuća na teritoriji Srbije, a u poslednje dve nedelje došlo je i do pada zaraženih korona virusom, saopštio je dr Vladan Šaponjić iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, na konferenciji koja se bavila temom primene bivalentne vakcine protiv kovida, a i pojavom malih boginja u Srbiji.

On je podsetio da mi od pre nekoliko dana imamo i drugu bivalentnu vakcinu, koja bi do danas trebalo da bude dostupna svim domovima zdravlja. Vakcinu bilo kog proizvođača, kako je podsetio, mogu da prime sve osobe starije od 12 godina, s tim da je kod onih koji su već primili neku od doza vakcine, prošlo najmanje tri meseca.

Prof. dr Miloš Marković iz Insituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta, objasnio je da je izuzetno važno da građani prime bivalentnu vakcinu, posebno oni sa slabijim imunim sistemom, kao i oni koji su neposredno ugroženi prirodom posla.

"Sve vakcine protiv kovida su predviđene da spreče jače simptome, i u mogućnosti su da od 70 do 80 odsto populacije zaštite od hospitalizacije", naglasio je profesor Marković.

Dr Emina Milošević sa Medicinskog fakulteta kaže da su pacijenti koji boluju od hroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnih, prioritet za vakcinaciju, kao i da je vakcina i za njih potpuno bezbedna. Doktori apeluju na one koji se nisu vakcinisali ni protiv sezonskog gripa, da to urade kako bi sprečili širenje zaraze.

Profesor Marković je naveo podatke prema kojima je grip ozbiljna pretnja, i dodao da taj virus ove sezone ima veliku aktivnost, dok nam podaci na svetskom nivou govore da je npr. u Americi broj hospitalizacija usred gripa ove godine na rekordnom nivou.

On objašnjava da je najbitnija razlika između kovida i gripa što kod dece kovid nije toliko učestao, dok je grip prilično čest, i da posebno kruži po školama. Dr Dragoslav Popović iz Udruženja za javno zdravlje Srbije kaže da je izuzetno važno da obratimo pažnju na pedijatrijske vakcine koje su tu da pruže zaštitu dečjoj populaciji od morbila, kako se ne bi ponovilo iskustvo iz 2017. godine, kada je registrovan veliki broj zaražene dece.

Doktori apeluju da deca koja nisu primila dozu MMR vakcine, treba odmah da se jave pedijatru i zakažu vakcinaciju. Šaponjić je kao primer naglasio ozbiljnost situacije u Smederevu, gde je zaključno sa današnjim danom ukupno 15 osoba zaraženo malim boginjama.

Ta epidemija je, kako navodi, i dalje lokalnog tipa i svi zaraženi pripadaju istom lancu zaraze. Kada je reč o primeni HPV vakcine, dr Šaponjić kaže da tom zaštitom od humanog papiloma virusa mogu biti vakcinisana sva deca od 9 do 19 godina o trošku Fonda, dok za one starije, vakcina još nije besplatna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    25. januar 2023 | 18:01

    Eve vam ga na

  • SVM

    25. januar 2023 | 17:37

    Neeeee više. Ne,ne ne

  • Mihajlo

    26. januar 2023 | 08:26

    Protiv kovida nije neophodna vakcinacija, korist je nikakva a steta moze biti velika. U V.Britaniji od februara vise nece biti dostupna nijedna kovid vakcina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA