≫ 

Mladen je ostvario dečački san, a mislio je da to postoji samo u crtaćima: Danas je pravi, beogradski samuraj

Bio sam u Japanu, upoznao sam ljude koji se bave samurajima i predsednika saveza samuraja

  • 12
Mladen Burazerović Foto: Privatna arhiva

Želja većine dečaka jeste da postanu samuraji ili pak neki drugi heroji iz crtanih filmova. Da li zaista postoji samuraj, kao i obrazovanje za njih, otkrio nam je Mladen Burazerović (32) iz Beograda, koji je prošao sve škole i obuke za samuraje, te ima puno pravo za sebe da kaže da jeste samuraj i da živi tim načinom života.

- Od malena sam maštao da budem samuraj, ali nisam znao ni da to postoji kao ni da li postoje neke organizacije koje se time bave. Sve je delovalo kao neki plod mašte - počinje Mladen za Telegraf.rs.

Nije ni slutio da će mu se želja iz dečačkih dana ostvariti, ali je bilo potrebno samo jedno - veliki trud i istrajnost. 

- Pre 22 godine upoznao sam razne tehnike japanskih veština. Prvi put sam ušao u klub na Novom Beogradu koji se bavi obukom japanskih veština, i tako je sve počelo. Slušao sam priče i dede koji je bio jako vešt u veštinama za samuraje. Radio sam puno na sebi, proučio sam sve knjige i literature, ko želi da bude samuraj mora da zna sve, jer to je jedini pravi način da postanete pravi samuraj.

Japan je bio Mladenova obećana zemlja.

- Bio sam u Japanu, upoznao sam ljude koji se bave samurajima i predsednika saveza samuraja. Upoznao sam vrhunske majstore raznih tehnika japanskih veština, planiram ponovo da idem u aprilu mesecu, kako bih overio papire poput licence koje imaju samuraji, a koju ja takođe posedujem.

Klub veština za samuraje postoji u Beogradu.

- Od 2011. godine otvorio sam školu za samuraje gde malu decu učim da budu mirni, staloženi ali i uporni. Moja škola sada broji oko 60 učenika, mlađih ali i straijih. Kroz te sportove, ja njih učim da budu istrajni, ne samo u borbi već i u životu i nije biti da li si pobedio ili izgubio, bitno je da si istrajao - kaže nam Mladen.

Kako postati samuraj?

- Ukoliko neko želi da postane samuraj, mora da ima znanje nekih veština, nije to klasičan novi karate, već prave japanske tehnike, takođe mora da poseduje crni pojas peti dan i da ima preporuku nekoga ko je visoko kototiran u svetu samuraja.

Jedan dan samuraja je jako naporan.

- Jedan moj dan izgleda tako što stalno radim, angažovan sam u raznim predavanjima, u Americi, Srbiji i na mnogo sam strana. Nije ništa specifično u životu samuraja, sve je isto samo što svoje znanje koje imate delite sa drugima, to su sve drevne veštine iz Japana - priča nam Mladen i dodaje:

- Voleo bih da Srbija prepoznaje veštine samuraja, i da ćemo biti priznati s te strane u našoj zemlji. Uskoro ćemo početi da se borimo za to, jer mislim da bi bilo jako lepo da se čuje za nas i da budemo prihvaćeni podjednako kao i neke druge veštine - kaže nam Mladen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA