• 0
 ≫ 

Gradonačelnik Đurić u obilasku radova na izgradnji zgrade pravosudnih organa u Novom Sadu

 ≫ 

U ovom objektu radiće više od 30 sudija krivičnog odeljenja Osnovnog krivičnog suda i više od 50 nosilaca javnotužilačke funkcije, zajedno sa državnim službenicima

  • 0
NOVI SAD PALATA PRAVDE

Foto: Tanjug/Ministarstvo pravde/Zoran Nikolić.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić obišao je radove na izgradnji zgrade pravosudnih organa u Novom Sadu zajedno sa ambasadorom i šefom delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuelom Žiofreom, ministarkom pravde Republike Srbije Majom Popović i predsednikom Višeg suda u Novom Sadu Miroslavom Alimpićem.

– Zadovoljstvo je videti da odlično napreduju radovi na izgradnji Palate pravde u kojoj će biti smeštena krivična odeljenja Osnovnog suda, Višeg suda, ali takođe i Višeg javnog tužilaštva. Reč je o veoma važnom infrastrukturnom projektu, kako za Republiku Srbiju tako i za sam Grad Novi Sad, čija će realizacija unaprediti uslove rada pravosudnih organa. Predhodni gradonačelnik, danas ministar odbrane Miloš Vučević, položio je kamen temeljac krajem avgusta 2021. godine, a sada možemo konstatovati da nas uskoro očekuje završetak radova. Čekali smo godinama da naši pravosudni radnici dobiju bolje uslove za rad i napuste staru zgradu, tako što će u ovu novu preći 1/3 zaposlenih.

Ova zgrada će imati više 10.000 kvadratnih metara, jer postojeća zgrada u Sutjeskoj 3 nije mogla da se nadogradi. Zahvalni smo na donaciji EU u vrednosti od čak 13 miliona evra, takođe i Ministarstvu pravde koji učestvuju u troškovima za ovaj objekat. Sve ovo proizvod je stabilne politike i politike kontinuiteta koje vodi predsednik i Vlada Republike Srbije. Hvala našim sugrađanima, koji žive u ovom kvartu, na strpljenju tokom izvođenja radova – rekao je gradonačelnik Đurić.

Ova godina u Novom Sadu, biće upamćena po velikim infrastrukturnim projektima. Pored izgradnje ove Palate pravde, grade se čak tri nova mosta i uređuje Almaški kraj, a grade se i dve nove javne garaže.

– Izražavam posebno zadovoljstvo što smo se posle godinu dana ponovo sreli na ovom istom mestu na kom je položen kamen temeljac ove zgrade. Kao što se može videti, građevinska kompanija "Jadran" iz Beograda je uspešno sprovela sve pripremne i građevinske radove do novembra prethodne godine, kada je zgrada dobila krov. U toku su radovi na uređivanju unutrašnjosti zgrade i montiranju složenih sistema za upravljanje. Iako nije jednostavno ovakav objekat izgraditi, koji ima šest spratova, u urbanom delu grada izgraditi, tako da okolni objekti ne budu oštećeni, zahvaljujući pre svega kvalitetu izgradnje, do sada nije bilo nikakvih problema.

Nadam se da će i u sledećoj fazi radovi teći planiranim tempom i da će Ministarstvo pravde uložiti dodatni napor u opremanju zgrade odgovarajućom opremom. Očekujemo da se do kraja godine uselimo u ovu novu zgradu. Na ovaj način će zaposleni u zgradi, kao i svi građani koji dođu u ovaj objekat, kao stranke, imati priliku da po savremenim uslovima ostvaruju svoje radno-pravne obaveze i prava. Još jednom zahvaljujem Evropskoj Uniji na doslednosti da se u Novom Sadu omogući maksimalno približavanje uslovima rada kakvi su prisutni i u razvijenim zemljama EU – rekao je Miroslav Alimpić, predsednik Višeg suda u Novom Sadu.

U ovom objektu radiće preko 30 sudija krivičnog odeljenja Osnovnog krivičnog suda i preko 50 nosilaca javnotužilačke funkcije, zajedno sa državnim službenicima, piše Nsuzivo.

Medjima se takođe obratio i Emanuel Žiofre, ambasador i šef delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

– Pre nešto više od godinu dana, ovde u Novom Sadu, zajedno sa ministarkom i bivšim gradonačelnikom, spustili smo prve ašove i cement, pokrenuvši ovaj projekat. Ova donacija EU u iznosu od preko 13 miliona evra, deo je jedne šire podrške EU pravosudnom sistemu Srbije. Ovaj projekat je važan jer se radi o pravdi i u ovoj zgradi radiće oko 250 ljudi, sudija, tužilaca, a ova zgrada će imati poseban pristup za osobe sa invaliditetom, kao i poseban ulaz za žrtve i svedoke. Bolja infrastruktura znači bolja pravda. EU sarađuje sa Srbijom na promovisanju neophodnih reformi, a isto tako pruža i finansijsku podršku.

Za kraj, prisutnima se obratila i ministarka pravde Republike Srbije Maja Popović.

– Zadovoljsto mi je što danas imam priliku da se obratim ovom skupu jednim lepim povodom, a to je ovaj projekat. Radovi su u toki i završetak se približava, a Ministarstvo pravde izdvojilo je sredstva u iznosu od 900.000 evra za unutrašnje opremanje. Želim da se zahvalim i lokalnoj samoupravi, bez koje ovaj projekat ne bi bio realizovan. Mi takođe gradimo objekte i u Nišu, Beogradu i Kruševcu. Prošle godine smo otvorili Palatu pravde u Kragujevcu i sve to će poboljšati efikasnost našeg pravosuđa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok