Ukoliko na pijaci čujete "Sklonite, radi" hitno sklonite novčanike: Nova caka džeparenja na pijacama

Primetila je da je u poslednje vreme sve više mlađih džeparoša, za razliku od džeparoše od pre desetak godina koji su bili starosti od 50 do 60 godina, najčešće obučeni kao gospoda

  • 1
Džeparenje, krađa novčanika iz džepa

Foto: Shutterstock

Sklonite radi, upozorava, ne pokrećući usne, žena za tezgom na beogradskoj pijaci Bajloni. Ko radi? Šta radi? Gleda je kupac u neverici dok drži novčanik u ruci. Žena ponavlja, dok meri jabuke:„Sklonite, radi”, upirući pogled u novčanik, piše Politika

Sad i kupac počinje da shvata da je novčanik u opasnosti, a džeparoš u blizini. Brže bolje spušta novčanik na dno torbe.

"Stajao je iza vas. Ne mogu da vas upozorim, jer bi video, a onda bih i ja bila u problemu", objašnjava prodavačica kada se uverila da je opasnost prošla. Primetila je, kako kaže, jednog od lopova koji se žurnim koracima udaljio i shvatila da je „završio posao”, a za njim je krenuo i „kolega” koji se približio njenoj tezgi.

Rade sami, ali ima i onih takozvanih organizovanih džeparoša, dok jedan skreće pažnju na sebe, drugi zavlači prste u džepove i torbe.

"Tu su svakodnevno, znamo ih. Džeparoši su uglavnom povratnici. Kada smo u mogućnosti upozorimo mušterije. Kradu i nama sa tezgi. Ne biste verovali kako su na izgled fina gospoda. Zato pripazite. Nosite mali novčanik koji stane u ruku. Odvojite novac koji je za pijac", kaže žena koja kako nam reče može knjigu da napiše o dešavanjima sa pijace.

Primetila je da je u poslednje vreme sve više mlađih džeparoša, za razliku od džeparoše od pre desetak godina koji su bili starosti od 50 do 60 godina, najčešće obučeni kao gospoda.

"Danas mlađi sve više „operišu” na samoj ulici. To se najčešće dešava usred gužve, kada ljudima uzimaju stvari iz torbi i rančeva dok ne obraćaju pažnju".

Prema Krivičnom zakoniku za džeparenje se može dobiti ili novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine. Problem je kaznena politika koja dozvoljava da svaki put dobijaju uslovnu kaznu, više puta zaredom. Sa druge strane, iako budu osuđeni, oni dobiju šest ili deset meseci do godinu dana za to krivično delo. Policija često ukazuje i zakonsku proceduru - postupak traje i do pet godina za džeparoša koji je uhapšen na delu, a tu može da se presuda donese za dva sata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    28. januar 2023 | 17:44

    Radi, radi, al u dilu sa policijom. Nevjerovatno da jedan Beograd, sebi to dozvoli, znaci da radi u dilu sa pajkanima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA