Miša iz Zaječara ima kolekciju oružja staru 8 vekova: Kuću pretvorio u priču o ratovima ovih prostora

Najstariji mač došao je iz 13. veka

  • 0
Miša Đorđević Foto: ZA media

Miša Đorđević iz Vražogrnca kod Zaječara strastveni je kolekcionar hladnog oružja: mačeva, sablji, bajoneta. Najveći deo bogate kolekcije čine eksponati iz perioda Kneževine i Kraljevine Srbije i Prvog svetskog rata, a najstariji je dvoručni mač iz 13. veka, piše ZA media.

U svom domu Miša ima svojevrsnu muzejsku postavku o istoriji našeg naroda koju čine staro oružje, novac i ordenje. Kao osnovac zavoleo je istoriju, a bajonet koji je dobio od čukundede probudio je njegovu kolekcionarsku strast, pa njegova bogata kolekcija broji na stotine eksponata.

- Imam bajonet iz 1746. godine, jatagane iz 16. veka, imam takođe turske bajonete, austrougarsko oružje iz 19. veka U kolekciji imam dosta eksponata koji nisu oružje samo po sebi, već oruđe ili drugi predmeti kao na primer ašove koji su korišćeni u toku Prvog svetskog rata kao oružje. Imam i kosire koji su poljoprivredne alatke, ali su takođe korišćeni kao oružje - priča Miša.

Porodično nasleđe i kolekcionarski eksponati kupljeni na sajmovima čine priču o oružju dugu čak 8 vekova. Od dvoručnog mača do bajoneta iz Drugog svetskog rata.

- Dvoručni mač je nađen u Smederevu, tamo sam ga i kupio na Sajmu kolekcionara. Restaurirao sam ga i on bi trebalo da predstavlja najstariji predmet u mojoj kolekciji. Ispod njega imam formacijske bajonete iz perioda Kraljevine i Kneževine Srbije, a naša vojska ih je koristila u ratovima za oslobođenje - dodaje ovaj kolekcionar.

Uz oružje, dokumenta, fotografije i ordenja iz ratova na ovim prostorima, Miša sakuplja i novčanice koje su strani vojnici ostavili za sobom.

- Mi sa tim valutama nismo trgovali, tako da su ih doneli vojnici u džepovima - kaže on.

Osim istorije strast mu je i geologija, a u svojoj zbirci ima minerale, fosile i korale.

Video: Ona je sakupila preko 60 000 primeraka, neki su i iz Bele kuće: Najveća kolekcija šećernih kesica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA