Otvoren inkluzivni centar "Zvuci srca Subotica": Drugi ovakav klub u Srbiji, u njemu nema cenovnika

Zvanično počeo sa radom prošle nedelje

  • 0
Zvuci srca Subotica Printscreen Youtube / Radio-televizija Vojvodine

U Subotici je protekle nedelje i zvanično počeo sa radom Inkluzivni centar za podršku osobama sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Klub koji nosi naziv "Zvuci srca Subotica", drugi je klub te vrste u našoj zemlji.

Subotičani od protekle nedelje, u centru grada, na raspolaganju imaju još jedan lokal gde u prijatnom ambijentu mogu da provedu svoje slobodno vreme, ali i da popiju dobru kafu.

Za razliku od ostalih kafića u ovom će vas, međutim, uslužiti osobe sa posebnim potrebama, a što se plaćanja tiče cenovnika nema, svi gosti ostavljaju onoliko koliko smatraju da treba da plate. Ideja o otvaranju jednog Inkluzivnog centra u Subotici postoji već godinama, i ona je sada konačno realizovana, piše RTV.

"Posle dve godine, sada već i tri, otkako smo uopšte krenuli u proceduru sređivanja ovog prostora, srce mi je prepuno zato što imamo 50 građana, nekih novih ljudi, od kojih niko nije rekao da ne želi i od kojih je svako doprineo onoliko koliko je mogao, neko u materijalu, a neko radom.

Znači novac, kao novac za opremanje, to smo dobili od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom, ali u samoj adaptaciji su učestvovali naši sugrađani. Nijedna akcija nije bila pokrenuta preko društvenih mreža, preko medija, već su se građani sami priključili.

Niko dakle nije došao u ovoj prostor i rekao da ne želi, nego je stvarno dao onaj doprinos koji može i meni je zbog toga srce stvarno prepuno", objašnjava Suzana Skenderović, predsednica Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

Suzana Skenderović Printscreen Youtube / Radio-televizija Vojvodine

Prostor gde se nalazi Inkluzivni centar korisnicima je pod povoljnim uslovima na korišćenje ustupio Grad Subotica. Udruženja koja se brinu o osobama sa posebnim potrebama će pored toga i ove godine putem konkursa moći da obezbede sredstva iz gradskog budžeta, u kome su za oblast socijalne i dečije zaštite i ove godine određena značajna sredstva.

"Važno je napomenuti da mi u prethodnim godinama, kada su bili veliki izazovi za svaki budžet lokalne samouprave, nismo smanjivali budžet za socijalnu i dečiju zaštitu. Najvažnije je, međutim, da se Subotica razvija industrijski, turistički, jer onda će biti lako opredeliti sredstva ne samo za socijalnu zaštitu već i za sport, kulturu i obrazovanje", ističe Ilija Đukanović, član Gradskog veća Subotice zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva.

Ilija Đukanović Printscreen Youtube / Radio-televizija Vojvodine

Za program socijalne i dečije zaštite je u budžetu Grada Subotice izdvojeno 433,4 miliona dinara, što je i u nominalnom i u realnom iznosu najveće izdvajanje do sada, ističe Đukanović.

Video: Otvoren dnevni privremeni prihvatni centar za beskućnike

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA