Vreme čitanja: oko 2 min.

4 kruga selekcije za buduće policajce: Šta treba za upis Srednje škole unutrašnjih poslova "Jakov Nenadović"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srednja škola "Jakov Nenadović" nastaviće tradiciju srednje škole "Pane Đukić"

  • 5
Policija Foto: MUP

Prošle nedelje Vlada Republike Srbije na inicijativu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, donela je odluku o osnivanju Srednje škole unutrašnjih poslova "Jakov Nenadović" u Sremskoj Kamenici.

U ovoj školskoj ustanovi, počev od školske 2023/2024. godine veštine i znanja iz oblasti policijskih poslova, ekonomije, prava i administracije sticaće mladići i devojke koji su se odlučili da za svoj životni poziv izaberu policijsku profesiju.

Škola će se nalaziti u Železničkoj ulici, a nastava će se pohađati na srpskom jeziku u trajanju od 4 godine. Kako su naveli iz MUP-a za Telegraf.rs, u toku je izrada standarda kvalifikacija za obrazovni profil "policajac", nakon čega će se pristupiti izradi nastavnog plana i programa za navedeni obrazovni profil. Planirano je da se u školi izučavaju opšteobrazovni, opšte stručni i uže stručni predmeti.

Postupak izbora kandidata sprovodiće se u skladu sa Pravilnikom za upis učenika u srednju školu, a na čijoj izmeni i dopuni trenutno rade Ministarstvo prosvete i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Postupak izbora kandidata sastojaće se od:

1) opšteg lekarskog pregleda,

2) psihološke selekcije,

3) provere bazično-motoričkog statusa i

3) specijalističkog lekarskog pregleda.

Svaki pojedinačni deo postupka je eliminacioni za kandidate koji ne zadovolje utvrđene kriterijume.

Kako je najavljeno iz MUP-a od sledeće godine ovu školu trebalo bi da pohađa oko 200 učenika, a konačan broj biće naknadno definisan Odlukom o upisu učenika u školu za školsku 2023/24. godinu.

Učenicima će biti obezbeđeni smeštaj i ishrana u internatu Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i udžbenici, školski pribor, odeća, obuća i druga oprema neophodna za pohađanje nastave i boravak u školi.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je da je ponosan što će od septembra ove godine ponovo početi sa radom ova škola, kroz koju će se za policijski poziv spremati mladići i devojke koji su odlučili da svoj radni vek provedu služeći građanima i svojoj zemlji.

- Kvalitetno obrazovanje uslov je uspešnosti. Kroz Srednju školu unutrašnjih poslova izgradićemo nove generacije policajaca čiji će kvalitet, profesionalizam i znanje biti garant bezbednosti Republike Srbije - naveo je Gašić ranije.

Srednja škola "Jakov Nenadović" nastaviće tradiciju srednje škole "Pane Đukić", koja je od 1967. do 2009. godine odškolovala 14.416 policijskih službenika.

Video: Od početka školske godine 39 saobraćajnih nezgoda u zonama škole

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cacko

    13. februar 2023 | 11:57

    Svaka cast ministre. Pravi potez je ponovno otvaranje Srednje skole unutrasnjih poslova. Nama su potrebni skolovani policajci a ne kursadzije. Kapa dole!!! Samo napred

  • Micko

    13. februar 2023 | 12:21

    Kako budu dolazili novi skolovani policajci tako kursadzije treba izbacivati iz sluzbe ili slati na doskolovavanje.

  • Hmm

    13. februar 2023 | 12:49

    Zasto vojnici ne mogu dobiti posao za stalno vec moraju da rade na ugovor za razliku od ovih(razvodnik, desetar)?To bi trebalo da se promeni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA