Sve više obolelih od raka: Niškom kliničkom centru potrebno još najmanje šest onkologa

Najučestaliji malignitet u našoj zemlji je karcinom dojke od koga godišnje oboli 4.500 žena

  • 1
foto Pixabay foto Pixabay

Direktorka Klinike za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš Ana Cvetanović rekla je danas da je toj klinici potrebno još najmanje pet do šest onkologa, jer se povećava broj onkoloških pacijenata.

„Nama je u ovom trenutku potrebno minimum pet do šest onkologa iz prostog razloga jer će u narednih nekoliko godina jedan broj njih otići u penziju, a da bi neko postao onkolog potrebno je najmanje pet godina jer toliko traje specijalizacija“, istakla je Cvetanović.

Prema njenim rečima, najučestaliji malignitet u našoj zemlji je karcinom dojke od koga godišnje oboli 4.500 žena, dok 1.500 žena oboli od karcinoma grlića materice.

„Bukvalno celog dana na našoj klinici je velika gužva, jer imamo svakog dana po dva konzilijuma, imamo dnevnu bolnicu sa 70 do 80 terapija, stacionar sa tridesetak terapija dnevno, a dnevno je na zračenju oko 150 pacijenata“, izjavila je Cvetanović.

Ona je kazala da je u Univerzitetskom kliničkom centru nedavno pušten u rad četvrti savremeni linearni akcelerator što je omogućilo da se broj osoba koje se dnevno ozrači poveća za 40 do 45. Cvetanović je kazala da se mnogi maligniteti u Srbiji sada leče po evropskim vodičima.

„Jako puno novih lekova je ušlo na listu za lečenje onkoloških pacijenata. Poslednja takva lista sa puno inovativnih terapija izašla je juna 2022. godine, a sada očekujemo već i sledeću“, rekla je Cvetanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    1. mart 2023 | 17:35

    Ovi novi lekovi koji su od juna 2022 god na listi u celom svetu se onkološkim pacijentima daju od 2016 god. Ko je kriv što ih do sada nismo imali na listi. Sad na sva usta hvali se vladajuća stranka kako smo dobili nove lekove. A niko ne spominje da nisu novi i da nije dr Danice ko zna da li bi ih i dobili. Koliko je ljudskih života moglo biti spašeno. Do skoro su žene išle u Tursku kako bi ih kupovali a koštaju 2500 dolara. Turska ima lekova mi nemamo jer je ipak bitniji stadion.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA