Najviše pušača u Srbiji ima 45-54 godine: Stariji skloniji potcenjivanju rizika, ali uspešniji u odvikavanju

Skoro trećina stanovnika Srbije puši

  • 5
Trafika žena novac

Foto: Tanjug/Tanja Valič

U Srbiji skoro 32 odsto stanovnika puši, najviše osobe uzrasta od 45 do 54 godine (41,3 odsto). Svakodnevno puši 27,1 odsto stanovništva starosti 15 godina i više, dok 15,8 odsto svakodnevno puši 20 i više cigareta na dan, pokazuju poslednji rezultati Istraživanja zdravlja u našoj zemlji.

Pušenje utiče na čitavo telo, a prestankom pušenja smanjuje se rizik od mnogih bolesti. Ukoliko se osoba razboli, lečenje nekih bolesti može biti lakše, a oporavak brži, saopštavaju iz Farmaceutske komore. Starije osobe obično imaju značajno duži pušački staž, a podaci iz pojedinih istraživanja pokazuju da su manje svesne štetnosti duvana, odnosno skloniji su potcenjivanju rizika pušenja. Neke od barijera za prestanak pušenja kod starijih su i veći stepen nikotinske zavisnosti, stres i socijalna izolacija sa kojom se suočavaju neke starije osobe. Ipak, istraživanja pokazuju da uprkos tome što osobe starije od 60 godina ređe pokušavaju da prestanu da puše, one istovremeno imaju veću verovatnoću da pokušaj odvikavanja bude uspešan.

- Nikotin iz cigareta povećava lučenje dopamina u mozgu, što dovodi do poboljšanja raspoloženja i osećaja sreće. Nažalost, uz dopamin se povećava i lučenje adrenalina, a on povećava krvni pritisak. Iako je osoba smirena i zadovoljna, telo je zapravo pod velikim stresom. Pored toga, mozak se navikava na tu količinu nikotina, i nastaje zavisnost. Cigarete sadrže i veliki broj drugih otrovnih supstanci, a mnoge od njih su kancerogene – povećavaju mogućnost nastanka različitih tumora – objašnjava mr ph. spec. Sonja Stojiljković iz Farmaceutske komore Srbije.

Povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima, koji se obeležava svake godine 31.januar, farmaceuti poručuju da se uspešnost prestanka pušenja povećava šest puta kada u proces uključite zdravstvenog profesionalca.

Sonja Stoiljković

Sonja Stoiljković / Foto: Privatna arhiva

- Farmaceuti su najdostupniji zdravstveni radnici, a apoteke pravo mesto gde građani mogu da dobiju savet i podršku ukoliko žele da prestanu sa pušenjem. Zajedno sa farmaceutom građani mogu da naprave plan kako da to izvedu – ističe Stoiljković.

Kakve su koristi od prestanka pušenja. Za početak nakon 20 minuta, dolazi do smanjenja krvnog pritiska, već nakon 24 sata, počinje smanjivanje rizika od srčanog udara. Nakon godinu dana, rizik od kardiovaskularnih događaja se smanjuje za 50 odsto, a za pet godina, rizik od infarkta miokarda je isti kao kod nepušača. Deset godina nakon prestanka pušenja, rizici umiranja od kancera pluća, bubrega, pankreasa, grla i usta su značajno manji.

Iz Komore poručuju da pušenje nije samo navika već bolest zavisnosti, te da da je bitna podrška okoline, kao i savet stručnjaka.

Video: Cela Mačva se ujedinila kako bi pomogla 28-godišnjem Draganu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 5

    31. januar 2023 | 20:26

    Kolko ja primećujem pušači duže žive...

  • Gile_bre

    31. januar 2023 | 20:13

    To treba zabraniti i tacka

  • Siki

    31. januar 2023 | 19:53

    Stvarno mi nije jasno to "uzivanje"u cigaretama ,u cemu je zadovoljstvo osim kancera na plucima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA