≫ 

Hoće školu koja se zove po piscu ili istorijskoj ličnosti: Škola u Arilju puna đaka, a imena nema

Pred osnovnom u Brekovu je mnogo lepa budućnost bez obzira na to da li će poneti nečije ime ili ne

  • 0

Većina škola u Srbiji nosi naziv po nekoj poznatoj ličnosti. Ali ima jedna u ariljskom kraju koja je bez imena Svetolik Lazarević ostala 2007. Sad je samo osnovna škola u Brekovu, navodi RTS.

Bivši predsednik opštine Arilje, koji je bio učenik, a potom i učitelj u osnovnoj školi "Svetolik Lazarević" jedan je od inicijatora da joj se vrati stari naziv. Navodi da je Svetolik u ratu bio politički komesar, a u miru ugledna ličnost.

- Na kraju krajeva, da nije bio takav ne bi mu vlast dozvolila da bude deset godina predsednik Vrhovnog suda Srbije itd. Eto, mi smo zato da se ispravi ta nepravda. Slušate stalno kažu osnovna škola ova, ova, srednja škola ta i ta. Sve imaju naziv - kaže Petar Vučićević, učitelj u penziji.

Za naziv škole lokalna samouprava nije nadležna.

- Ono što je lokalna samouprava uradila jeste uputila školu, odnosno školski odbor na zakonsku proceduru. A zakonska procedura je da školski odbor mora da pošalje zahtev Ministarstvu prosvete na promenu samog naziva. I u slučaju da Ministarstvo odobri oni mogu promeniti sam naziv škole - navodi Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje.

Međutim, pojedini članovi školskog odbora i žitelji imaju želju da škola dobije ime po istorijskoj ličnosti ili nekom slavnom piscu.

- Inače lično se više zaista bavim unapređenjem materijalno tehničkih uslova rada. Hoću da naglasim da su nama najbrojnije generacije predškolci, prvi, drugi razred što ipak govori o jednoj perspektivi škole i njoj pripadajućih izdvojenih odeljenja. Smatram da tu ima dovoljno materijala kojim bih se bavio - ističe Goran Ičelić, direktor osnovne škole Brekovo.

I tako, dok se mnoge škole u selima gase zbog sve manje đaka, pred osnovnom u Brekovu je mnogo lepša budućnost bez obzira na to da li će poneti nečije ime ili ne.

Video: Srpski Luj Viton na seoski način: Jedinstvena porodična fabrika porodice Savić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA