≫ 

Ovaj virus trenutno i iznenada obara Srbe u krevet: Grip ili korona, tri simptoma dominantna

Može se očekivati da u ovoj sezoni obolevanje od gripa bude teže nego inače

  • 14
Prehlada, Grip, Bolest, Glavobolja, mamurluk, Pacijent, Bolovi, Mučnina, Povraćanje Foto: Shutterstock

U Srbiji trenutno raste i broj obolelih i od virusa gripa i korone, pa se stanovništvo često pita šta ih je snašlo. Profesor dr Vladimir Petrović, epidemiolog i direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine objasnio je za Telegraf.rs razliku između ova dva virusa koja može dati odgovor mnogima na ovo pitanje.

Masovno se satnovništvo žali na iznenadnu glavobolju, bol u kostima i temperaturu koju obara u krevet, a prof. Petrović objasnio je u intervjuu za Telegraf.rs da ovi simptomi više idu u prilog gripu nego kovidu 19, što, kako je naveo i potvrđuju podaci iz epidemiološkog nadzora.

- Pored navedenih simptoma, grip se karakteriše iznenadnim početkom i obara čoveka u krevet, dok kovid 19 nastupa postepeno - kaže prof. dr Petrović.

U našoj zemlji je, inače, prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" grip srednjeg intenziteta, i on je do sada potvrđen u 19 regiona.

Grip kosi uzrast do 14 godina 

U nedelji od 16, do 22. januara rеgistrоvаnо je ukupnо 9748 slučајеvа оbоljеnjа sličnih gripu, sа nајvеćоm učеstаlоšću јаvljаnjа i dаljе u uzrаsnој grupi оd 0 dо 4, а zаtim оd 5 dо 14 gоdinа.

Profesor Petrović kaže da epidemiološki podaci u Vojvodini pokazuju da ima više oboljenja sličnih gripu u odnosu na kovid 19.  

- Danas kovid 19 i grip predstavljaju rizik za iste populacione grupe, pa se na isti način treba ophoditi prema obe bolesti odnosno potrebni su sezonska revakcinacija i primena opštih mera sprečavanja respiratornih infekcija u toku hladnijeg perioda u godini. Prema podacima epidemiološkog nadzora u Vojvodini, u ovom trenutku nedeljna stopa obolevanja od oboljenja sličnih gripu je viša nego ona koju generišekovid 19 i registrujemo rastući trend - kaže prof. Petrović i dodaje: 

- Imajući u vidu da prethodne dve sezone gripa praktično nismo imali i da je izostalo prokužavanje koje stvara kakav takav kolektivni imunitet na cirkulišuće sojeve virusa, populacija je osetljivija na virus gripa i može se očekivati da obolevanje od gripa bude teže nego inače. Savetujemo vakcinaciju protiv gripa svim grupama u riziku, kao i onima koji žele da se zaštite a ne pripadaju ovim grupama.

Sve oči su sada uprte u podvarijantu omikrona - kraken, koji nije zvanično dijagnostikovan u Srbiji ali lekari pretpostavljaju da je prisutan.

Profesor Petrović kaže da se sve varijante omikrona slično ponašaju.

Od sredine avgusta 2022.godine pa do danas sve nove podvarijante Omikron soja, uključujući i kraken se slično ponašaju u populaciji. Ono što vidimo je da se lakše i brže prenose sa čoveka na čoveka , ali da je klinička slika blaga ili dolazi do zaražavanja bez pojave simptoma u preko 97 odsto slučajeva koje registrujemo na nedeljnom nivou. Teža klinička slika registruje se kod pomenutih grupa u riziku i za njih su i sve nove podvarijante još uvek virulentne, te se i dalje savetuje primena mera zaštite - objašnjava on.

Dominira AH3 virus gripa

Dо sаdа su u Rеpublici Srbiјi pоtvrđеnа svа tri tipа virusа gripа, AH1(pdm09), AH3 i tip B, sа dоminаciјоm pоdtipа AH1(pdm09).

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Slavica Maris navela je koliko ima potvrđenih slučajeva za svaki tip virusa.

- Virus gripa je sada aktuelan, i potvrđena su sva tri tipa virusa AH1, AH3 i B virus. Ah3 dd januara dominira 47% slučajeva, pa zatim Ah1 34% a nešto oko 18% virusa B - navela je dr Maris.

Video: Imamo povećanje obolelih od gripa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    1. februar 2023 | 22:20

    Ovo je gore i od kirone i gripa, 7 dana temperatura 41 i nicim je ne mozes skinuti. Grozno, jedva prezivi.

  • Srbin

    1. februar 2023 | 23:35

    Za nas Srbe najgori su promaja, 5G i vakcine. Sve ostalo izmišljaju da je problem.

  • Djape

    1. februar 2023 | 22:19

    Samo srbe?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA