• 1
 ≫ 

Hirurzi Instituta "Dedinje" prvi u svetu ugradili mikro bajpas

 ≫ 

Uspeh ove procedure usledio je nakon edukacije hirurga Instituta ,,Dedinje“ u Americi

 • 1
Institut Dedinje mikro bajpas MicroCAB

Foto: Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje

Ishemijska bolest srca predstavlja jedan od vodećih uzroka smrti u svetu. Jedan od najčešćih načina lečenja jeste hirurška revaskularizacija miokarda, poznatija kao bajpas procedura. Ova procedura se najčešće izvodi na otvorenom srcu, teškom hirurgijom, a podrazumeva otvaranje grudnog koša presecanjem grudne kosti. U eri minimalno invazivnih procedura Institut ,,Dedinje“ je i u ovoj oblasti napravio iskorak, urađen je prvi MicroCAB (mikro bajpas) na svetu.

- Ova procedura podrazumeva potpuno očuvanje koštanih struktura grudnog koša. Malim rezom, ispod sternalne kosti, hirurg endoskopski uzima najbolji krvni sud koji se koristi za bajpas (unutrašnju grudnu arteriju). Nakon toga, kroz rez od tri do četiri centimetra, kroz levi međurebarni prostor pristupa se srcu, a potom ušiva bajpas- objašnjava ass. dr Igor Živković, kardiohirurg Instituta ,,Dedinje“.

Kod ovakvih bolesnika operacija se može izvesti bez zaustavljanja srca, odnosno na kucajućem srcu.

MicroCAB je po prvi put izveden od strane kardiohirurškog tima Instituta ,,Dedinje“ koji su činili hirurzi ass. dr Igor Živković, ass. dr Petar Milačić, dr Davor Gičevski, anesteziolog ass. dr Jelena Lešanović i instrumentarka Aleksandra Кončarević.

Punu podršku timu za izvođenje procedure, obezbedili su upravnik Кlinike za kardiohirurgiju doc. dr Slobodan Mićović i direktor Instituta ,,Dedinje“ prof. dr Milovan Bojić.

Uspeh ove procedure usledio je nakon edukacije hirurga Instituta ,,Dedinje“ u Americi, gde su na Medicinskom fakultetu i u trening centrima kompnije LSI Solutions, vežbali sa kolegama iz Amerike i Evrope na modelima i trenažerima, što im je pomoglo da izvedu ovaj kompleksni zahvat na pacijentu u operacionoj sali.

U Institutu "Dedinje" kaću i da je glavni urednik jednog značajnog svetskog časopisa izrazio želju da ovaj pristup publikuje kao prvi koji je izveden na čoveku u svetu, što će staviti zlatni pečat i trajno upisati Institut ,,Dedinje“ i Srbiju na stranice moderne kardiohirurgije.

Daljom edukacijom, stručnjaci Instituta ,,Dedinje“ će i dalje raditi na usavršavanju ove metode, kako bi što veći broj pacijenata bio operisan ovim pristupom, što će im skratiti boravak u bolnici, ubrzati oporavak i vraćanje normalnim životnim aktivnostima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Jovo Stanišić

  20. februar 2023 | 14:39

  Svaka čast Institutu i pojedinačno doktorima, kardiohirurzima, za revolucionarni postupak.

  0
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok