Romi iz Zaječara obeležili praznik Bibijako Đive: Tradicionalna proslava sa darovima, uz pesmu i igru

Predstavnik lokalnog udruženja Roma govorio o tome šta zajednicu najviše muči

  • 0

Pravoslavni Romi 31. januara proslavili su Bibijako Đive – romsku slavu, posvećenu zaštitnici svoje dece isceliteljki Bibiji. Uz darove zaštitnici, hranu i trubače zaječarski Romi proslavili su Tetkin dan kraj rodnog drveta na Kraljevici.

Prema legendi čudotvorka Bibija u vreme kolere lekovitim biljem spasavala romsku decu, pa je Romi smatraju zaštitinicom dece i porodice, a 1929. dobila je i svoju ikonu, i upravo ikoni pripada centralno mesto u praznovanju njenog dana. Zaječarski Romi se po tradiciji okupljaju kod svetog mesta na Kraljevici, navodi Zamedia.

"Praznik je ovaj za tu tetku koja nas čuva, našu decu, naše unuke".

"To je tetka naša. Na romskom: Bibijako Đive, to je Tetkin dan. Ta žena je spasila svu decu, ne samo romsku."

"Ovo je sad paljenje sveća za zdravlje i za napredak. To su darovi koje poklanjamo, eto, tetkici u znak pažnje, za zdravlje".

Na ovaj način od zaštitnice se očekuje da obezbedi dobro zdravlje i napredak. Podjednako je važan i bolji položaj romske zajednice, pa lokalno udruženje nastoji da kroz projekte i inkluziju podiže kvalitet života.

"Mi se trudimo uz svaki projekat koji je usmeren ka zajedinici, imam ostvrt ka obrazovanju, ka stanovanju, ka zapošljavanju. To je nekako rak-rana  unutar romske zajednice. Naravno, država sa jedne strane čini svoje, donatori sa druge i mi kao predstavnici nevladinih organizacija sa treće strane. Želimo da jednom za svagda stavimo romsku zajednicu na mesto koje joj zakonom pripada", kazao je predstavnik Društva Roma Zaječar Miljan Rašić.

Proslava Tetkinog dana, kako Romi nazivaju praznik, nastavljena je uz pesmu i igru.

Bibijako Đive je od 2019. godine deo nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA