Kako je nastavnik Radoje stvorio malog genija: Njegov đak Marko danas je najbolji iz fizike u celoj Srbiji

Marko se bavi i kajakom više od deset godina i tu nalazi "ventil" posle napornog učenja

  • 2
Marko Pepelčević Foto: Mitrovica.info

Marko Pepelčević, učenik prvog razreda Mitrovačke gimnazije, dobitnik je priznanja Pokrajinske vlade „Talenti 2022“ za osvojeno prvo mesto na republičkom takmičenju iz fizike i treće mesto na srpskoj fizičkoj olimpijadi, dok mu je prethodne sedmice uručena „Svetosavska povelja“ Grada Sremske Mitrovice, piše mitrovica.info.

Kako kaže ovaj talentovani mladić oba priznanja mu mnogo znače, ali da ga je ono dobijeno od Pokrajinske vlade iznenadilo i uverilo da se njegov rad i marljivost cene i van Sremske Mitrovice.

Prvi put sam se sa fizikom i takmičenjem susreo u šestom razredu osnovne škole. U tom trenutku fiziku sam potpuno drugačije doživljavao nego što zaista jeste, a radoznalost da istražim nov i nepoznat svet me je privukla da se upustim u dublje istraživanje te nauke – objašnjava Marko. – Takmičenja su tada bila odgođena zbog epidemije koronavirusa, pa iako sam se plasirao na državno takmičenje ono te godine nije održano. To me nije omelo da naredne godine, uz podršku profesorke i mentorke Ane Alargić i profesora Janka Jovanovića i zahvaljujući prelasku iz osnovne škole u Mačvanskoj Mitrovici u Mitrovačku gimnaziju, uspem da osvojim drugu nagradu na republičkom takmičenju iz fizike. Za mene je ta nagrada imala ogroman značaj, jer sam je doživeo kao priznanje i za predhodnu godinu. Nakon toga, sam uz pomoć mojih mentora i još većeg truda osvojio, za mene najznačajniju nagradu, prvo mesto na republičkom takmičenju iz fizike i plasman na srpsku fizičku olimpijadu.

Marko se kajakom bavi više od deset godina, pre svega zbog zdravlja i fizičkog izgleda, ali u poslednje vreme, u lokalnom klubu je pronašao utočište gde može da se opusti.

Kroz mlađe kategorije sam imao zapažene rezultate na državnim takmičenjima, ali mi se pre svega ovaj sport dopada jer imam priliku da se družim s ljudima sličnih interesovanja – objašnjava Marko. – Najveći izazov oko usklađivanja obaveza je pronalaženje balansa. Obaveze nikad ne mogu biti savršeno usklađene, najčešće „ispašta“ odmor, ali uvek nastojim da maksimalno ispunjavam svoja očekivanja i da ni jedan segment ne bude zapostavljen.

Nastavnik Radoje učinio me je najboljim 

Tokom osnovne škole Marko je želeo da se oproba na raznim takmičenjima kako bi otkrio koja oblast mu najviše odgovara. Okušao se u istoriji, srpskom jeziku, matematici i hemiji, te je osvojio treće mesto na republičkom takmičenju iz matematike i plasirao se na državno takmičenje iz hemije. Ipak, prva ljubav mu je ostala fizika i najviše ga zanima elektrodinamika, jer, kako pojašnjava, to je oblast fizike koja je puna primera koji nas okružuju i vrlo je praktična, a interesuje se i za vrlo složenu kvantnu fiziku.

Moja ljubav prema fizici ima duboke korene u mom odnosu prema matematici. Još pre polaska u osnovnu školu ga je izgradio moj mentor iz matematike dr Radoje Pavlović, koji mi već deset godina pomaže da bolje razumem tu nauku – kaže Marko. – Njegovi časovi su se uvek bazirali na tome kako pristupiti problemu i kako ga raznim metodama rešiti iz više uglova. Naravno, taj pristup sam upotrebio i u fizici i urodilo je plodom.

Markov savet za vršnjake koji imaju nedaće sa savladavanjem fizike je da joj ne treba pristupiti kao predmetu koji „treba da se nauči“, nego kao predmetu koji treba da se razume. Nakon završetka srednje škole planira da upiše Elektrotehnički fakultet u Novom Sadu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja2

    2. februar 2023 | 11:17

    Bravo za nastavnika i ucenika! Pravi nastavnice ako vide kapacitet u detetu,trude se da mu pomognu da istraje.

  • Imamo dosta genija

    2. februar 2023 | 13:45

    Srbi su izmislili kolace cupavce danas citam na nemackom Google nemci ga prestavili kao hrvatski specijalitet sve nam pokradose

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA