• 0
 ≫ 

Utvrđen propust: Hiljadu studenata u Srbiji primalo duple stipendije zbog greške u sistemu

 ≫ 

DRI je u predstavljenoj reviziji svrsishodnosti stipendiranja utvrdila da treba sprečiti pojavu da studenti primaju više stipendija iz budžeta, što je inače nedozvoljeno

  • 0
Studenti, učenje

Foto: Shutterstock

Država sa dve milijarde dinara godišnje stipendira više od 11.000 studenata. Državna revizorska institucija utvrdila je da se zbog nedostatka u sistemu stipendiranja neki dobijaju duple stipendije, pa se propušta prilika da stipendije dobiju više studenata, prenosi RTS

DRI je u predstavljenoj reviziji svrsishodnosti stipendiranja utvrdila da treba sprečiti pojavu da studenti primaju više stipendija iz budžeta, što je inače nedozvoljeno.

Konstatovano je da je nakon studentskih, oko 1.000 studenata godišnje primalo i stipendiju za mlade talente, te da je oko devet odsto korisnika stipendija za izuzetno nadarene primalo i stipendiju za mlade talente.

- Duplog stipendiranja, da jedan student prima dve stipendije iz državnog budžeta ima. Istraživali smo državne stipendije, a ima i drugih stipendija lokalnog nivoa - rekao je u izjavi za Tanjug predsednik DRI Duško Pejović.

Ukazao je da i pored velikog iznosa i tolikog broja stipendiranih nema izveštavanja.

- Nedostaje šta se dogodi sa studentima koji su dobili stipendiju. Da li imaju obavezu i kakvu, i da li izveštavaju i da li neko prati realizaciju. Utvrdili da tu ima dosta propusta, i elemenata za poboljšanje - rekao je Pejović.

DRI je preporuke uputio Ministarstvu prosvete i ministarstvu nadležnom za stipendiranje nadarenih a Pejović kaže da bi njihovom primenom bila omogućena sredstva i za nove stipendije drugim studentima, te više stipendiranja za oblast od prioriteta za državu, kao i da bi došlo do racionalnijeg korišćenja budžetskih sredstava.

Pejović je zaključio da je DRI utvrdila da ima dosta prostora i načina da se po ovom pitanju daju bolji odgovori na načine stipendiranja, kriterijume, uvažavanje društveno osetljivih grupa, te prioriteta države.

DRI se, takođe, bavi svrsishodnošću poslovanja u prevenciji i suzbijanju vršnjačkog nasilja u školama pa su preporuke poslate Ministarstvu prosvete i školama.

- Naš nalaz je usmeren prema Ministarstvu prosvete, da povede više računa o upućivanju smernica prema školama, koje su obveznici i nosioci aktivnosti u prevenciji i sprečavanju vršnjačkog nasilja - rekao je Pejović.

Dodao je da su preporuke upućene i školama, a revidirano je bilo postupanje po vršnjačkom nasilju u beogradskim školama, osnovnoj "Mihailo Petrović Alas" i medicinskoj, te osnovnoj školi "Sveti Sava" u Gornjem Milanovcu i srednjoj ekonomskoj u Čačku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok