Školu od zatvaranja čuvaju đaci iz susednih mesta: Trenutno ih je 17 iz pet sela, tri ustanove već ugašene

Nastavnici se prisećaju svojih početaka, tada je, dodaju, bilo zna

  • 1

U poslednjih pet godina zbog sve manje đaka na teritoriji Ljubovije u Mačvanskom okrugu zatvorene su tri seoske škole. U nastojanju da zadrži što više stanovnika, opština ulaže u infrastrukutu. Već je obnovila sve škole i nastavlja njihovo uređenje.

Osnovna škola u planinskom selu Donja Orovica nekada je imala više od stotinu đaka. Odlaskom stanovništva i broj učenika se smanjivao. Sada školu od zatvaranja čuvaju đaci iz susednih mesta. Trenutno ih je 17 iz pet sela.

"Ja ovde radim već devet godina, broj se znatno iz godine u godinu smanjuje. Na samom početku mog rada ovde je bilo pedeset učenika", ističe Saša Milivojević, nastavnik u Donjoj Orovici.

"Ja sam iz Gornje Orovice, škola mi je udaljena desetak kilometara i ja sam jedina iz tog sela", kaže Ivana Lazić za RTS.

U odnosu na pre 5 godina u Azbukovici je 80 školaraca manje. Zato su zatvorene škole u Selancu, Leoviću i Lukića brdu. U Ljuboviji od 17 škola čak 16 je na selu, i sve su obnovljene.

"Negde od početka 2018. u objekte Osnovne škole uloženo je oko 220 miliona dinara i uslovi obrazovanja su gotovo podjednaki u svim školama i u onim četvororazrednim i u matičnoj školi u Ljuboviji", navodi Vasilije Đukanović, direktor OŠ "Petar Vragolić" u Ljuboviji.

Ni Ljuboviju nije zaobišlo smanjenje prirodnog priraštaja. Taj negativan trend, nadležni, pokušavaju da ublaže nizom mera, od novčanih naknada za novorodđenčad do obnove infrastrukture.

"Sve te mlade ljude na selu možemo zadržati tako što ćemo poboljšati putnu infrastrukturu i što ćemo u samim selima te škole osavremeniti i što ćemo stvoriti deci mnogo bolje uslove za rad i obrazovanje", smatra Milan Jovanović, predsednik Opštine Ljubovija.

Donedavno Ljubovija je bila poznata i po đacima pešacima, a sada je svima obezbeđen besplatan prevoz. Ove godine asfaltiraće se i novih 20 kilometara planinskih puteva. Možda se, kažu, njima neko i vrati na selo.

Video: Selo nadomak Čačka već 24h nema struju zbog snežnih padavina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    3. februar 2023 | 00:13

    Moje selo❤️Škola u samom centru sela. Prelepa, obnovljena. Nadam se da se nikada ugasiti neće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA