Karcinom svake godine odnese grad veličine Vlasotinca: Kampanja za zaustavljanje epidemije raka u Srbiji

Svake godine oboli oko 40.000 ljudi

  • 3
trudna žena, trudnica, trudnoća, tumor, rak, onkološke bolesti Foto: Shutterstock

Na svetski Dan borbe protiv raka, u subotu, 4. februara, simbolično u pet do 12 biće ozvaničen početak nacionalne kampanje "Rak je izlečiv 2".

U Srbiji godišnje oboli više od 40.000 ljudi, a rak odnese više od 20.000 života. Maligne bolesti pogađaju i bebe i decu i mlade i stare i muškarce i žene.

Statistika za Srbiju je upozoravajuća, na 18. mestu u Evropi smo po učestalosti oboljevanja od malignih bolesti, ali smo na neslavnom drugom mestu po smrtnosti.

Srbija zauzima i prvo mesto u Evropi po broju umrlih od raka pluća, a neslavni smo rekorderi, u samom vrhu, po broju umrlih od raka dojke ili raka grlića materice, bolesti koje mogu i da se spreče i na vreme otkriju i leče.

Pokretač kampanje i nosilac projekta je Radio-televizija Srbije. Kampanja se sprovodi uz partnerstvo i podršku Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", Društva za borbu protiv raka Srbije, udruženja pacijenata, farmaceutskih kompanija.

Zbog toga što rak pogađa svakoga od nas, direktno ili indirektno, očekujemo podršku svih medija u zemlji u realizaciji ove kampanje. Samo tako javnost će saznati šta su ciljevi kampanje i tako će se svako ko može, na svoj način, pridružiti borbi protiv raka. Medijski partner u kampanji je i list Politika.

Podsetićemo, pre epidemije korone, RTS je vodio Nacionalnu kampanju "Rak je izlečiv".

"U tom jednogodišnjem periodu, pored redovnog medijskog izveštavanja u našim programima, serijala koji je išao jednom nedeljno u Jutarnjem programu i više od 1.000 minuta posvećenih ovoj temi, organizovane su i mnogobrojne preventivne akcije. Ispred RTS-a je tri nedelje stajao pokretni mamograf. Pregledano je 1.600 žena, više od 200 je upućeno na dalju dijagnostiku, devet odmah operisano. To su spaseni životi. Među njima je bila i naša koleginica Ivona Pantelić", naglašava Ana Stamenković, novinarka RTS-a koja prati zdravstvo i zaštitno je lice kampanje.

I novinarka Ivana Božović će pozivati gledaoce i slušaoce na redovne preglede, upozoravati na simptome teških bolesti.

"I ovog puta ćemo pokušati da u narednih godinu dana, ne samo preko malih ekrana, već kroz karavane, tribine, akcije dođemo do naših građana od severa do juga zemlje. Organizovaćemo preventivne preglede, sportske događaje, koncerte, a sve u cilju promene upozoravajuće statistike. Želimo da podignemo svest o prevenciji i ranom otkrivanju bolesti. Gotovo da nema porodice koju rak ne pogađa i zato protiv njega moramo ujedinjeni ", naglašava Ivana Božović.

Prema svetskim podacima, gotovo 40 odsto malignih bolesti može da bude sprečeno samo promenama loših životnih navika, ako ostavimo pušenje, smanjimo telesnu težinu, budemo fizički aktivniji. Ako tome dodamo i redovne preglede, druge mere prevencije poput vakcine protiv HPV virusa npr, skrining programa, sve to nas dovodi do zaključka da mnogo života može biti spaseno.

Surovo zvuči, ali ja volim da kažem, hajde da ne postanemo broj, hajde da ne budemo statistika, podvlači Ana Stamenković.

Kampanja "Rak je izlečiv 2" počinje u subotu, 4. februara, konferencijom za medije u Takovskoj 10.

Uskoro sledi redovni TV serijal u okviru Jutarnjeg programa, u Dnevniku 2 i ostalim emisijama RTS-a.

O svim aktivnostima, preventivnim akcijama, događajima koji treba da nas osveste u borbi protiv malignih bolesti, javnost će biti blagovremeno obaveštavana.

Cilj je, kako naglašavaju i u Ministarstvu zdravlja i u RFZO, da se dođe do što više građana, podstaknu redovni pregledi, omogući i brža dijagnostika i ako je neophodno, blagovremna terapija i lečenje, kao i izvesniju prognozu. Otkrivene na vreme, mnoge maligne bolesti ne moraju da budu smrtonosne.

Na konferenciji u Holu RTS-a okupljenima će se obratiti ministarka zdravlja, direktorka RFZO, direktorka "Batuta", prestavnici Onkološkog instituta i Društva za borbu protiv raka i predstavnici RTS-a.

Samo ujedinjeni možemo protiv raka!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    3. februar 2023 | 12:58

    Ja sam danas htela da zakazem mamografiju kod moje doktorke,a ona je rekla da dodjem kad napunim 50 godina,a to je pred kraj godine.Posle kazu zene ne idu na preglede,jave se kasno....

  • sale

    5. februar 2023 | 22:33

    zabrana pušenja u prostorijama, 30% manje obolelih od raka. kako bi to bilo za POČETAK?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA