Ovako sada izgleda ris Rista: Auto ga udario na Đerdapskoj magistrali, oporavio se i vraća se u prirodu

Na osnovu dobijenih dozvola od Ministarstva zaštite životne sredine ris će biti markiran i opremljen GPS ogrlicom

  • 3
Ris Rista Printskrin/RTS

Mužjak risa, koji je polovinom novembra prošle godine nađen povređen na teritoriji Nacionalnog parka „Đerdap“, oporavio se i biće vraćen u svoje prirodno stanište.

Oporavak risa koga je povredio automobil na Đerdapskoj magistrali uspešno je završen i spreman je za povratak u prirodu, prenosi RTS.

Na osnovu dobijenih dozvola od Ministarstva zaštite životne sredine ris će biti markiran i opremljen GPS ogrlicom i u svoje prirodno stanište na području Nacionalnog parka „Đerdap“.

Ministarstvo zaštite životne sredine je koordinisalo akcijom zbrinjavanja povređenog risa, mužjaka starog između pet i sedam godina, koji je transportovan u ZOO vrt u Boru, gde mu je pružana adekvatna veterinarska pomoć.

Ris Rista, kako su ga nazvali stručnjaci Nacionalog parka „Đerdap“, prva je jedinka risa koja će biti praćena na taj način u Srbiji.

GPS ogrlicom će biti praćeno njegovo kretanje narednih godinu dana, a dobijeni podaci koristiće se, pored ostalog, za utvrđivanje veličine teritorije ove jedinke.

Ris je strogo zaštićena divlja vrsta u Srbiji i područje Nacionalnog parka „Đerdap“ nastanjuje između 10 i 12 jedinki.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA