≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stižu nam najhladniji dani od početka zime: Biće minus 20, u Beogradu će lediti, oprez do ovog datuma

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pred nama su dani sa ledenim jutrima

  • 3
sneg mećava nevreme vremenska prognoza Foto-ilustracija: Shutterstock, RINA, Telegraf

Srbiju je tokom vikenda pogodilo  jače pogoršanje vremena sa kišom, snegom, grmljavinom i olujnim vetrom, a potom je usledio drastičan pad temperature.

Nakon ledenog jutra i temperatura od -10 do -5°C, na Kopaoniku i do -16°C, pred nama je i ledeni dan. Maksimalna temperatura biće od -2 do 2°C, u Beogradu do 0°C. U nastavku sedmice Srbija i naše područje biće pod uticajem veoma snažnog anticklona. Očekuju se visoke vrednosti vazdušnog pritiska, čak i preko 1040 mb, pa će vreme biti stabilno, ali i hladno. Pred nama su dani sa ledenim jutrima.

U utorak će u Srbiji biti veoma hladno. Ujutro se očekuje umeren i jak mraz, a tokom dana suvo i umereno oblačno. Slab sneg očekuje se samo u planinama na jugozaapdu Srbije, ali bez značajnijeg poveaćnja snežnog pokrivača. Jutarnja temperatura biće od -12 do -6°C, u Beogradu -7°C, a na višim planinama i niže od -15°C. Maksimalna temperatura biće od -2 do 2°C, u Beogradu do 0°C. U sredu se očekuje veoma slično vreme i nešto oblačnije vreme, a provejavanje sasvim slabog snega očekeuje se na zapadu Srbije.

U četvrtak i petak se očekuje vedro. Jutro će biti ledeno, uz minimalne temperature od -12 do -6°C, lokalno i do -15°C, a na Pešteru u četvrtak i do -20°C. Dodatno hladnije u odnosu na prethodna jutra biće zbog vedrog vremena, pa se očekuje ogromno izračivanje vazduha u atmosferu. Tokom dana biće malo toplije, uz maksimalne temperature od 1 do 5°C, u Beogradu do 4°C.

Za vikend se očekuje povećanje oblačnosti, a u nedelju i prolazno jače naoblačenje sa kišom, susnežicom i snegom, uz skretanje vetra na jak severozapadni. Tokom vikenda jutarnji mraz će oslabiti, u mnogim predelima i izostati, a maksimalna temperatura biće od 4 do 8°C, u Beogradu do 6°C.

Prosčena maksimalna temperatura za ovo doba godine je od 2 do 6°C, tako da će ona narednih dana biti ispod proseka, a u okvire normalnih vrednosti vratiće se od petka.

Dakle, pred nama je najhladniji deo od početka zime. Prema današnjim proračunima, sledeća sedmica doneće postepeni porast temperatura i toplije vreme.

I Republički hidrometeorloški zavod upozorio je danas da se na području Srbije od sutra do 10. februara očekuju jak jutarnji mraz i ledeni dani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gale

    6. februar 2023 | 15:32

    I prošle i predprošle godine ista priča!

  • ЈАја

    6. februar 2023 | 17:10

    Почетком фебруара ,,минуси" и снег у Србији , ма откуд то ? Као да никад није било ! До пре неки дан је пола Србије кукало за поменутим . Тражили - добили . Једна изрека каже ,,Пазите шта желите , можда вам се оствари" !

  • 😋

    6. februar 2023 | 19:16

    Zima kad joj je i vreme,stvarno je bilo čudno ono proleće,usred zime.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA