• 8

Vreme čitanja: oko 1 min.

Važno obaveštenje MUP-a: Od 10. februara počinje kažnjavanje za ovaj prekršaj, spremne i kamere

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kamere koje su postavljene ispred raskrsnica detektovaće vozila koja prođu semafor na znak crvenog svetla i automatski beležiti video-snimak

 • 8
Kamere za prepoznavanje tablica vozila

Foto: Marko Jovanović

Saobraćajna policija će u petak, 10. februara, početi sankcionisanje vozača koji prođu vozilom na crveno svetlo semafora ispred raskrsnice ili obeleženog pešačkog prelaza, a na osnovu snimaka zabeleženih kamerama sistema video-nadzora grada Beograda, saopšteno je iz MUP-a.

Kako se navodi, kamere koje su postavljene ispred raskrsnica ili pešačkih prelaza na kojima je saobraćaj regulisan semaforima, pomoću odgovarajućeg softvera detektovaće vozila koja prođu semafor na znak crvenog svetla i automatski beležiti video-snimak učinjenog prekršaja.

- Vlasniku, odnosno korisniku takvog vozila biće upućen poziv da u roku od osam dana dostavi potpune i tačne podatke o identitetu lica koje je učinilo prekršaj. Ukoliko vozilom u trenutku činjenja prekršaja nije upravljao vlasnik, vlasnik vozila je dužan da dostavi pisanu izjavu overenu od strane nadležnog organa na osnovu koje se na nesporan način može utvrditi koje lice je upravljalo vozilom u vreme činjenja prekršaja - , ističu iz MUP-a.

U saopštenju se podseća da je za prolazak vozila na crveno svetlo semafora, odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana novčana kazna u rasponu od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, šest kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dragan

  6. februar 2023 | 13:09

  Ima dosta ljudi koje znam ,prolaze i na zeleno.

  15
  2

  Podelite komentar

 • Vladan

  6. februar 2023 | 12:33

  Nemojte slucajno da nagradite savesne vozače..... To je velika šteta za državu....

  13
  4

  Podelite komentar

 • Vladica

  6. februar 2023 | 12:14

  Sve je vise ludaka koji prolaze kroz crveno svetlo

  13
  7

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok