• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministar Jovanović: Do juna će sve škole u Srbiji imati brzi internet

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ove godine očekuje se i završetak projekta Povezane škole, a prema rečima ministra do juna će svih 1.800 objekata osnovnih i srednjih škola u Srbiji biti povezano na brzi interneta

  • 0
Mihailo Jovanovic, Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Danas se obeležava Međunarodni dan bezbednog interneta u više od 180 zemalja širom sveta. Ovim povodom Ministarstvo informisanja i telekomunikacija zajedno sa USAID-om, organizacijom Propulsion i UNICEF-om organizuje konferenciju pod sloganom "Zajedno za bolji internet". Do juna meseca sve škole u Srbiji biće povezano na brzi internet, rekao je za RTS ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Vlada Srbije je od 2019. godine puno uradila na polju digitalizacije i to svi primećuju i u zemlji i u inostranstvu, rekao je ministar informisanja i telekomunikacije Mihailo Jovanović gostujući u Jutarnjem programu.

- Uvođenjem eUprave postali smo jedan od lidera u transformaciji javne uprave. Mnogo smo uradili i na polju privrede jer je naš izvoz IKT sektora postao jedan od najboljih u zemlji, a svakako je dosta urađeno i na digitalizaciji prosvete. U našim osnovnim školama od petog do osmog razreda programiranje je postalo obavezan predmet, čak i u prvom razredu imamo "Digitalni svet" gde se prvaci susreću sa prvim digitalnim pojmovima - rekao je Jovanović.

Današnji dan bezbednog interneta je najviše posvećen najmlađima, deci.

- Bitan element kada je reč o digitalizaciji je bezbednost dece na internetu. Imaćemo veliki skup gde ćemo pričati o izazovima. Imamo dva pravca, jedno je prevencija i koliko izazova internet nosi, a drugo je da kada se vršnjačko nasilje na internetu desi, organizovali smo nacionalni Kontakt centar za bezbednost na internetu - objasnio je ministar.

Prema podacima iz istraživanja kojim raspolaže ministarstvo čak 80 odsto mladih uzrasta od 11 do 18 godina se informiše putem društvenih mreža.

- Naše istraživanje je vrlo interesantno i pokazuje da se uzrast od 11 do 18 godina čak 80 odsto informiše na društvenim mrežama, a najpopularnija je TikTok jer 66 odsto njih ima naloge i svakodnevno su na TikToku. Više od polovine je imalo loša iskustva na internetu: da li je to postavljanje slika, vršnjačko nasilje, zloupotreba naloga ili neke druge neprijatnosti - dodao je.

Uspostavljen je i nacionalni Centar za bezbednost interneta i kada se javi problem i deca i roditelji i nastavnici mogu da ga kontaktiraju, a Centar je povezan i sa MUP-om i sa Centrima za socijalni rad, i do sada je zabeleženo više od 1.000 slučajeva.

Ove godine očekuje se i završetak projekta Povezane škole, a prema rečima ministra do juna će svih 1.800 objekata osnovnih i srednjih škola u Srbiji biti povezano na brzi interneta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok