• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Formira se centralni registar obolelih od multipla skleroze: Pacijenti će dobiti termine na pregled magnetnom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predstavnici Udruženja, koje je formirano 2018. godine, rekli su na sastanku u Vladi Srbije da je neophodno povećati broj pacijenata kojima će biti dostupni lekovi druge i treće generacije

  • 0
Multipla skleroza, kolica, čovek u kolicima

Foto: Shutterstock

Predsednica Vlade Ana Brnabić i ministarka zdravlja Danica Grujičić razgovarale su juče sa predstavnicima Udruženja MS platforma o načinima unapređenja lečenja pacijenata obolelih od multipla skleroze i neophodnosti formiranja centralnog registra obolelih od te bolesti.

Brnabić se prvi put se sastala sa udruženjem MS platforma 2019. godine, nakon čega je inicirano uvođenje inovativne terapije.

Na jučerašnjem sastanku saslušala je argumente i poručila predstavnicima Udruženja da u Ministarstvu zdravlja imaju adekvatnog sagovornika.

Grujičić je podržala predlog Udruženja da se u najkraćem roku formira centralni registar obolelih i dodala da će za te pacijente ubuduće biti obezbeđeni termini za pregled magnetnom rezonancom u Kliničkom centru Srbije, kao i sastanak sa Republičkom stručnom komisijom povodom trenutnih uslova za primenu različitih tipova terapija, prenosi Tanjug.

Ministarka je istakla da je lečenje multiple skleroze u Srbiji u skladu sa standardima zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope, uključujući zemlje Evropske Unije u okruženju, a da je značajan pomak u lečenju obolelih inovativnom terapijom učinjen u poslednje četiri godine godine, a od 2022. godine, omogućeno da se injekciona terapija započinje ne samo u neurološkim klinikama četiri Univerzitetska klinička centra, već i u dvadesetak neuroloških odeljenja zdravstvenih centara i opštih bolnica.

Takođe, veliki značaj je i u tome što su izmenjeni i kriterijumi koji su omogućili da se sa adekvatnom terapijom započne odmah posle prvih manifestacija bolesti i postavljanja dijagnoze, prenosi Tanjug.

Predstavnici Udruženja, koje je formirano 2018. godine, rekli su na sastanku u Vladi Srbije da je neophodno povećati broj pacijenata kojima će biti dostupni lekovi druge i treće generacije, odnosno srednja i visokoefikasna terapija.

Sastanku je prisustvovala i direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Škodrić, koja je ukazala na značaj uvođenja inovativnih terapija i njihove efikasnosti u lečenju pacijenata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok