• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Putari u Crnoj Travi imaju pune ruke posla: Snega je mnogo, ali meštani zaseoka pripremljeni su na nedaće zime

Vreme čitanja: oko 2 min.

Crna Trava ima više od 250 kilometara nekategorisanih puteva. Nije lako ljudima u lokalnoj samoupravi da stignu do svake mahale, svake kuće u kojoj žive uglavnom stari ljudi. Put je očišćen do mahale Slavkovci

  • 0
crna trava, golija, sneg, mećava, smetovi

Printskrin: RTS

U opštini Trgovište i delu Bosilegrada je vanredna situacija. Glavne saobraćajnice su prohodne, a smetova ima na Goliji i u Crnoj Travi. Na Vlasinskoj visoravni ima snega, ali putevi su prohodni.

Na trećini teritorije opštine Bosilegrad proglašena je vanredna situacija i angažovana je mehanizacija na čišćenju smetova u udaljenim planinskim mahalama i selima, piše RTS.

U Crnoj Travi putari imaju pune ruke posla. U lokalnoj samoupravi očekuju da će do kraja nedelje očistiti sve puteve do mahala i zaselaka mada ih dosta usporavaju kvarovi na mehanizaciji koje ne mogu brzo da otklone.

Gorštaci su navikli na ovakve vremenske prilike pa na vreme obezbede, ogrev, namirnice i lekove. Ipak, kako kažu, nisu očekivali ovolike smetove u fabruaru.

Očekivali su je u decembru i januaru, ali prava zima stigla je tek početkom februara i iznenadila gorštake u Crnoj Travi. Ranđel Lale Nikolić i njegova supruga Milka dobro znaju ćudi vremena u ovom kraju. Lale je dobro opremljen lopatama, a supruga je zadužena za ogrev.

- Veliki su smetovi, kod mene u dvorištu je bilo 70 centimetara tačno, a iza kuće je bio smet preko metar i po - kaže Ranđel iz Broda.

Milka navodi da im je dosta teško tokom zime, ali da uprkos tome ne napuštaju svoj rodni kraj.

- Svake zime je tako, borimo se koliko možemo, spremili smo drva. Ranije nas je mladost nosila, a sada je malo teže, ali ne napuštamo ovaj lepi kraj. Tu smo, jako je lepo, jako je zdravo - dodaje Nikolićeva.

Zima ima i svoje čari. Nekada je ovde bila čuvena kafana, pa Lale dobro zna da se hladnoća i smetovi lakše podnose uz kiseo kupus, sir, spržu i naravno grejanu rakiju.

- Naše pravilo kad zima dođe je da gledamo kroz prozor kako pahulje padaju, a na stolu najpre grejana, pa kiseo kupus, pa sir, pa sprža i ostatak ako nešto ima od suvog mesa, ako nema onda čekamo da bude bolje vreme - navodi Ranđel.

Više od 250 kilometara nekategorisanih puteva

Crna Trava ima više od 250 kilometara nekategorisanih puteva. Nije lako ljudima u lokalnoj samoupravi da stignu do svake mahale, svake kuće u kojoj žive uglavnom stari ljudi. Put je očišćen do mahale Slavkovci.

Skoro devedesetogodišnji Bogosav Milosavljević pamti i oštrije zime i veće smetove. Važno je, kaže, da ga ćerka i zet stalno obilaze.

- Tu su i zet i ćerka. I sad je idila - navodi Bogosav iz mahale Slavkovci.

Zima je još jednom pokazala svoje zube. Pred putarima u Crnoj Travi je još mnogo posla jer nisu očistili ni trećinu puteva, a mehanizacije je malo i brzo se kvari.

U Crnoj Travi živi nešto više od hiljadu ljudi. Kad bi se samo otvorio, kažu, samo jedan hotel, napravila ski staza, a kasnije i gondola do Vlasinskog jezera onda bi i putevi do planinskih zaselaka bili asfaltirani i čisti, a Crna Trava mogla da konkuriše ne samo našim najpoznatijim zimskim planinskim centrima nego, u najmanju ruku, i balkanskim.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok