Vreme čitanja: oko 3 min.

Čitaju mu s usana, nižu uspehe i putuju na ligu šampiona: Husein iz Niša trenira fudbal osobe oštećenog sluha

Vreme čitanja: oko 3 min.

Strah, strepnja i nepoverenje na kraju su iznedrili borbeni tim koji sjajno funkcioniše

  • 2
Husein Nazifi Foto: Privatna arhiva

Osobe oštećenog sluha u Srbiji žive jako teško. Neretko, još kao deca nailaze na nerazumevanje okoline, a istraživanja su pokazala da u okolini dobiju više ureda i pogrdnih imena, nego podrške.

Tu podršku, koju sa velikim nestrpljenjem očekuju, ovakve osobe iz Niša, dobile su u fudbalskom klubu od trenera Huseina Nazifija (39) koji je poreklom iz Prištine, a živi u Nišu.

Husen je sasvim slučajno ušao u svet gluvih i nagluvih, a ti je ostao do 2015. godine. On danas sa svojom ekipom, ruši sve barijere i za Telegraf.rs otkriva kao oni funkcionišu.

- Mene su pozvali 2015. godine da dođem i pomognem im sa treninzima i pripremama, tako sam ja potpuno nesvesno ušao u ovu priču, ali mi je drago što se tako desilo - počinje Husein.

Strah, strepnja i nepoverenje na kraju su iznedrili borbeni tim koji sjajno funkcioniše.

- Dosta njih je jako stidljivo, ne žele da komuniciraju, ali se to nekako promenilo. Na pola rečenice oni već zastanu. Nisu imali tu podršku kada im je bila potrebna, i jako su plašljivi. Moram da kažem da mi ne komuniciramo nešto mnogo, naša komunikacija se svodi na fudbal. Nekako smo se sporazumevali, čitali su mi sa usana šta želim da im kažem.

Navodi da znakovni jezik, nije nimalo težak kada imate jaku volju i želju.

- Kao što rekoh, sporazumevali smo se na razne načine, ali, ja sam počeo da učim znakovni jezik. Jeste da ga ne znam mnogo, ali učim i sada nam je dosta lakše  kaže on.

Roditelji su mu zahvalni, a srce mu je veliko poput kuće jer zna da čini ono što bi retko ko.

- Ja se nekako izdvajam iz mase, glupo je malo što to kažem, ali ja sam uz njih i dosta radimo svi zajedno. Roditelji njihovi su mi zahvalni, cene me, poštuju i imaju reči hvale. Njih u ekipi ima ukupno 13, u ekipi su svi gluvi, imali smo i jednog nagluvog dečka koji je čuo samo na jedno uvo i to nekih 40 odsto. Moram da kažem, da su oni jako ljuti kada se kaže da su oni gluvonemi, oni su gluvi i nagluvi i molim vas da ih tako oslovljavate - kaže nam ovaj divan čovek.

Nižu se uspesi ali, nažalost, i problemi.

- Mi smo prvaci u malom fudbalu u Srbiji. Dobili smo šansu zbog kvaliteta da učestvujemo u ligi šampiona gde će učestvovati sve drževe EU, ali nam je problem novac. To se održava u Getemburgu od 13. do 18. februara. Imali smo pravo da se prijavimo do 15. januara, ali nismo zbog novca. Ukupno je potrebno 15.000, 16.000 evra, ali nismo imali. Uprkos tome što smo probili sve termine, oni nas čekaju. Ja sam uspeo da sakupim taj novac i mi idemo u subotu, imamo let u 14:15, ali su nam problem tamo kazne i penali koji se plaćaju - priča nam i dodaje:

- Obratili smo se svima,  ali nas niko nije čuo. Ničiju pomoć nismo dobili, ali mi se ne predajemo i nastavljamo dalje da se borimo za sebe i za naše uspehe. Ukoliko neko želi da nam pomogne da isfinansiramo ovaj put, može nam uplatiti novac na broj računa: 160540010179847693 Husein Nazifi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Makarija

    10. februar 2023 | 07:10

    Izleda da nisu ti momci gluvi, vec (mi) narod i drzava, koja treba da podrzi sport. Svaka cast Huseinu i momcima.

  • Ja

    10. februar 2023 | 07:43

    Kradu se milioni ulaze u sve zivo sto treba i sto ne treba , a sicu od 15 000 e drzava nema ... Cudi me da se neki sportista ne javi i plati to ... Sramota je da nam se bolnice raspadaju , da vrtici fale itd ... Toliko propusta prave se putevi i nac stadion a ima mnogo precih stvari za resavanje ! Bolje uloziti u sta treba pa za 10-15 god kad sve imamo onda neka prave sta zele...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA