Vreme čitanja: oko 1 min.

Bolesni meštanin sela kod Ivanjice ostao zavejan u mećavi: Spasioci iz Crvenog krsta ga evakuisali satima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mnogi žitelji bi ostali bez pomoći da nije bilo motornih sanki

  • 0
Crveni krst Foto: RINA/Ustupljene fotografije

Snežne padavine su stale, ali dramatične slike i dalje stižu iz zavejanih sela. Pripadnici Crvenog krsta iz Ivanjice su svakodnevno na terenu, pomažu ugroženima i bolesnima, piše RINA.

Iz udaljenog sela Erčege uspeli su da evakuišu starijeg muškarca, onkološkog bolesnika iz zaseoka Jelići, kome su sneg i visoki snežni nameti presekli put i onemogućili odlazak na kontrolu.

"Agonija sa snegom na našoj teritoriji i dalje traje, a samim tim i muke meštana, jer još uvek ima sela dokojih je nemoguće doći. Na poziv lokalne samoubprave bili smo prinuđeni da se motornim sankama probijemo do domaćistva u zaseoku Jelić i pomognemo onkološkom bolesniku. Prevezli smo ga do Ivanjice, gde ga je čekao sanitet za Kragujevac. Cela akcija evakuacije trajala je nekoliko sati", kaže za agenciju RINA Marko Andrejević iz ivanjičkog Crvenog krsta.

Međutim, ovo nije jedina akcija Crvenog krsta koji su u pomoć pritekli bespomoćnim sugrađanima. U vreme zime ne odmara, njihova služba ima veliki broj intervencija u kojima spasavaju ljudske živote.

"Tokom zime imamo preko 10 intervencija. Moram da napomenem da bez motornih sanki mnoga domaćinstva bi nam bila nedostupna, a žiteljii ostali bez pomoći. Veliki broj naših članova radi i javljaju se na svaki poziv kako bi pomogli ugroženim građanima, ukoliko je povreba neka pomoć u vidu namirnica i evakuacija", dodao je on.

Video: Hrabri putari, ne gase teške mašine: Probijeni snežni nanosi na Goliji, najopasnija deonica prohodna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA