≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Porođaj je stres i za nas, zato bude grubosti": Ginekolog o suzama porodilja, jedno stavlja lekarima na dušu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Doktorka ističe da se i među lekarima javlja strah da porođaj možda neće proći kako treba

  • 47
Olivera Kontić Vučinić, porođaj Printskrin: Youtube / PRVA, Foto: Shutterstock

Na temu akušerskog nasilja u Srbiji se već dugo govori. Neke od porodilja izašle su u javnost, imenom i prezimenom otkrivajući svoje bolne priče. Mnoge od njih istakle  su motiv - da se ne ponovi.

Na tragu iskustava onih koje su iz porodilišta izašle sa decom u rukama, svesne toga da je moglo gore, ali nesrećne zbog uvreda koje su doživele, zbog uskraćivanja prava na fizički integritet, zbog ukusa gorčine u danu za koji su od detinjstva slušale da će biti najlepši u njihovim životima, ekipa emisije Eksploziv uradila je svoju priču.

Odabravši ginekologe koji su spremni da govore o radu, svom i svojih kolega, psihologe, Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije, porodilje... pričali su o onome što se dešava neposredno pred donošenje jednog života.

U delu priloga govorili su o empatiji za koju porodilje većinom navode da je nedostaje.

"Ne nedostaje nama empatije, mi razumemo i osećamo. Ali najvažnije je da porodilja i dete izađu iz porodilišta zdravi, to je ono što je cilj našeg posla", kazala je prof. dr Olivera Kontić Vučinić, ginekolog GAK "Narodni front".

Olivera Kontić Vučinić prof. dr Olivera Kontić Vučinić, ginekolog GAK "Narodni front" / Printskrin: Youtube / PRVA

"Nažalost, za tako nešto ne postoji škola. Ili imate empatije ili je nemate", reči su prof. dr Aleksandra Ljubića, ginekolog.

Kontić Vučinić govori i o očekivanjima porodilja kada dođe do časa rođenja.

"One kada dođu kod nas, naravno, očekuju toplu reč, da ih neko uhvati za ruku i sve ostalo. I kada joj kažete: 'Dobro, molim Vas, sačekajte malo, sad ćemo da vidimo, da uzmemo karlične mere ili šta god', a ne kažete: 'Molim Vas, dušo, samo malo sačekajte', samo ton je već dovoljan da nju učini nesigurnom", navela je što i sama primećuje, iako sa druge strane porođajnog stola.

Dodaje i objašnjenje za žalbe koje stiežu od budućih majki.

Aleksandar Ljubić prof. dr Aleksandar Ljubić, ginekolog / Printskrin: Youtube / PRVA

"Svaki porođaj je stres za nas. Nigde greške nisu tak očigledne i strašne kao u porodilištu. Verujte da naš adrenalin radi sve vreme. Puno grubosti u komunikaciji su posledica tog adrenalina, brige, straha da se sve neće završiti kako treba.

Ponekad, možda i često, ne kažemo pacijentu šta će se desiti. Nije nikakav problem reći: 'Okej, uključiću malo sintocinona, jer su Vam slabe kontrakcije. Da se ne iznenadite, sad će bniti malo jačće. Sad ću Vam prokinuti vodenjak, to neće boleti Vas ni Vašu bebu, to je samo probijanje opnice, posle toga će samo teći voda.' To jeste nešto što mogu da stavim nama na dušu, a to je da ne komuniciramo dovoljno s pacijentom. Ne zato što nemamo empatiju, već zato što idemo u posao takakv kakav jeste. Već je sledeća tu pored nje, moramo i nju pregledati', govori o onome što pacijenti inače doživljavaju situacijom "kao na traci".

Video: Većina sugrađana je saglasna po ovom pitanju: Da li bi očevi trebalo da prisustvuju porođaju?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvončica

    11. februar 2023 | 20:57

    Danas sam sahranila drugaricu, koja se porodila prošlog januara i tek pri porođaju su uočili i liposarkom. Ko ne zna, najteži oblik karcinoma! Krenuo je sa metastazama i urnisao je. Od 3. meseca trudnoće se žalila na bolove u stomaku, i NIKO se nije setio da istraži detaljnije (što je i onkolog kasnije tokom lečenja komentarisao). Zato, neka nemaju empatije, ali neka znaju da rade svoj posao. Da, danas sam sahranila drugaricu. 35 godina života su otišla u večnost. I kako mogu da razumem polemiku oko "empatije", kada je njihovo tzv "znanje" trava pokrila... Čast izuzecima, naravno.

  • DR SUZA

    11. februar 2023 | 21:06

    Mene je Dr Suza, anesteziolog u leskovackoj bolnici, pre apliciranja anestezije u toku 3. carskog reza, pomazila po kosi. To je bilo pre 18 godina, ali ja to zauvek pamtim i ona je za mene doktor sa velikim D.

  • Emilija

    11. februar 2023 | 22:14

    Pozdrav za dr Kontic koja me je porodila i zahvalnost na njenoj strucnosti i ljudslosti jer sam posle porodjaja dobila sepsu i sam Bog me je spasao a ona je udostojila tek nakon 17 dana da me obidje jer se plasila a i znala je sta je uradila a mi to na sudu na zalost nismo mogli da dokazemo jer kod doktora postoji kodeks cuvanja tajni i nece vam niko svedociti protiv kolege na sudu a papiri i izvestaji su naravno bili svi namesteni tako da nemate nikakve sanse protiv ove mafije jos nam sad drze javno casove i sebe popularizuju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA