≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Olja je bila strastveni pušač, a onda joj je muž umro od raka: Predmet u školi može da smanji broj zavisnika

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nakon smrti supruga, Olja je život promenila iz korena

  • 7

Svaka treća punoletna osoba u Srbiji puši, a svaki sedmi osnovac je aktivni pušač, pokazuju prošlogodišnji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Karcinom pluća svakodnevno odnese 13 života i po tome je Srbija među vodećim zemljama u Evropi.

Čini se da najnoviji apel ministarke zdravlja Danice Grujičić za podršku zakonu o zabrani pušenja u zatvorenim radnim prostorima doživeo veliki odjek u javnosti. Dok jedni tvrde da je potpuna zabrana pušenja jedini način da se smanji broj obolelih i preminulih od karcinoma, drugi ipak misle da će donošenje ovakvog zakona smanjiti prihode ugostitelja.

Međutim, oni koji su bili u bliskom kontaktu sa nevidljivim neprijateljem koji u trenu oduzima život - rakom, ne razmišljaju ni dva puta o tome postoje li loše strane. Predsednica udruženja za borbu protiv raka pluća "Punim plućima", Olja Ćorović, tvrdi za naš portal da je ovo najbolja opcija za prevenciju konzumiranja cigareta.

Olja je bila strastveni pušač. Cigarete je ostavila samo u toku trudnoće, a onda je prešla na "modernije rešenje" u elektronskom obliku. Ipak, kada je saznala da njen suprug ima karcinom odlučuje da se sa duvanskim dimom zauvek pozdravi i pruži mu punu podršku. Nažalost, Oljin suprug nije izdržao bitku, ali naša sagovornica ne odustaje od ideje da nekom drugom promeni ubeđenja i pomogne da ostavi cigarete.

Kako je navrela za Telegraf.rs, ovakva zabrana sprovodi se godinama u mnogim državama Evrope i prema njenim rečima ne vidi nedostatke u funkcionisanju, te smatra da je isti zakon moguće vrlo lako sprovesti i u Srbiji.

- Sada u restoranima imamo kombinacije gde su 3 stola nepušačka, a 4 pušačka. U istom prostoru svi udišu duvanski dim. Postoje realne šanse da se zabrana sprovede. Mi se tih pravila već pridržavamo kada odemo u neke druge zemlje, pa zašto ne bismo mogli i u svojoj - objašnjava ona.

Smatra da bi novi zakon bio revolucionarno rešenje, te da bi mnogi iz kategorije pušača prešli u nepušačku pre svega jer bi ih mrzelo da iz ugostiteljskog objekta izlaze napolje samo da bi zapalili cigaretu. Takođe, kako napominje Olja, mlade je o štetnosti duvanskog dima potrebno edukovati još od osnovnoškolskog uzrasta.

- Ukoliko dođe do zabrane pušenja u zatvorenim prostorima pasivni pušači ne bi udisali duvanski dim, a verujem da bi barem jedan deo pušača prestao da konzumira cigarete jer ne bi izlazili napolje da puše, tu leži najveća nada. Zabrana je nažalost samo jedna od posledica, prava preventiva bi bila sprovesti akcije o štetnosti pušenja još u osnovnim školama kada deca počinju sa pušenjem kako bismo sprečili da uopšte postanu pušači. Deca šta vide u okruženju ona to oponašaju, tako da moramo da im pokažemo dobar primer. Po mom mišljenju trebalo bi uvesti neki predmet u školama, recimo Osnovi zdravog života, koji bi mogao da obuhvati mnogo toga. Sada su u modu ušle i elektronske cigarete sa različitim ukusima gde deca kreću iz zabave, a onda se to pretvori u zavisnost - objašnjava.

Kako je napomenula i ministarska Grujičić, otpor usvajanju ovakvog zakona dolazi i iz Ministarstva finansija koje tvrdi da država od cigareta zarađuje novac. Međutim, Olja Ćorović smatra da ugostitelji ne bi osetili veliku razliku u prometu.

- Čisto sumnjam da će neko ko voli kafanu odustati od pića i večere samo jer ne može da puši - zaključuje naša sagovornica.

Olja napominje da je u Srbiji svest o štetnosti veoma mala, kao i da građani moraju da promene stav da "rak neće baš na njih" ili da je potrebno mnogo godina da bi se oboljenje razvilo, jer kada do toga dođe, već može biti prekasno, a sudbina je u našim rukama.

Video: Počinje skrining program za rano otkrivanje raka pluća u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Demi

    20. februar 2023 | 21:29

    Umiremo zato što nam je zdravtsvo otišlo da ne kažem gde, a ne zato što pušimo!!! Mnooogo većih problema imamo od pušenja!!! Operaciju katarakte čekam 2 godine, eeej, operaciju koja traje 5 min!!! Ne dam 1000 eura privatno za operaciju koja traje 5 min, neka oslepim skroz!!! Da ne pričam o teškim operacijama!!! Sram vas bilo, samo nas šaljete u privatne klinike sa sve preporukom doktora!! To je problem, i time se pozabavite dr Grujičić, a ne hoće neko da puši u zatvorenom ili ne!!!

  • Vladimir

    20. februar 2023 | 21:35

    Lupate gluposti.pasivni pusac.zagadjuju automobili,ugalj,individualna lozista.prvenstveno zagadjuju politicari,hrana koja se prska svim I svacim,ekoloske norme vozila koja koriste otrove za sagorevanje,rudnici koji zagadjuju,plastika u svim oblicima.ako je duvan toliko stetan zabranis uvozi I proizvodnju.nemoj ni iz cega da pravimo galamu.rekla Danica grujicic mozes misliti, a na skener cekas 9 meseci.

  • Ana

    20. februar 2023 | 21:48

    Moja komšinica,ne puši,ne pije,strogo zdrava hrana iz njene bašte pa se bori sa karcinomom materice! Prema tome nema pravila!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA