Vreme čitanja: oko 3 min.

Spremni pravilnici sa novim merama za sprečavanje nasilja u školama: Ove promene su moguće

Vreme čitanja: oko 3 min.

Društvenokoristan rad trebalo bi da traje duže

  • 0
Saobraćajna škola Zemun, vršnjačko nasilje Printskrin:Google maps, Shutterstock

Podzakonski akti kojima se bliže definiše postupanje škola u odgovoru na nasilje i društvenokorisni, odnosno humanitarni rad, izmenjeni su, tvrde u Ministarstvu prosvete, ali te korekcije još nisu ozvaničili, piše Politika.

Da bi nove mere koje je predložila Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama postale deo prakse potrebno je da se promene određena zakonska i podzakonska rešenja. Menjanje zakonskih okvira iziskuje više vremena i komplikovaniju proceduru nego korigovanje pravilnika koje donosi resorni ministar. Postojeće pravilnike koji se tiču postupanja ustanove i načina sprovođenja preventivnih i interventnih mera u školama, resorni ministar mogao da promeni i za jedan dan, čim je radna grupa koju je oformio i kojom je predsedavao utvrdila predloge novih mera i kako treba da se dopuni i izmeni važeća normativa radi efikasnijeg odgovora sistema na pošast koja ne jenjava.

Međutim, od tada je prošlo više od mesec i po dana. Prošle sedmice Branko Ružić, ministar prosvete, rekao je za javnost da su pravilnici urađeni u roku od sedam dana.

Na pitanje koji su pravilnici već korigovani, o kojim je konkretno izmenama i dopunama reč, kada će te promene biti ozvaničene objavljivanjem u "Službenom glasniku" i, po pravilu, osam dana od objavljivanja stupiti na snagu, iz Ministarstva prosvete tvrde da su "izmene i dopune pravilnika urađene i u toku je finalna pravno-tehnička obrada pre upućivanja nadležnim organima na mišljenje". A reč je o dva pravilnika, jedan je o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, a drugi o obavljanju društvenokorisnog, odnosno humanitarnog rada.

- Prema predloženim izmenama i dopunama Pravilnika o protokolu postupanja u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje za treći nivo nasilja i zlostavljanja direktor ustanove podnosi prijavu nadležnim organima, organizacijama i službama i obaveštava ministarstvo, odnosno nadležnu školsku upravu, u roku od 24 sata od saznanja putem digitalne nacionalne platforme "Čuvam te" sa prvim informacijama o događaju i preduzetim aktivnostima, a u roku od 48 sati sa potpunim informacijama i zaključcima sa sastanka tima za zaštitu. Takođe, ustanova putem nacionalne platforme ažurira informacije o postupanju do zatvaranja predmeta, odnosno preduzimanja svih potrebnih mera i njihove evaluacije - precizirali su iz prosvetnog vrha.

Uveravaju i da su izmenjeni i delovi ovog pravilnika koji se odnose na planiranje preventivnih aktivnosti, uz isticanje značaja stručnog usavršavanja iz oblasti zaštite od nasilja za sve zaposlene tokom svake školske godine.

- Takođe, precizirana je uloga tima za zaštitu, kao i procedure postupanja u situacijama drugog i trećeg nivoa nasilja, nasilja koje se dogodilo izvan ustanove (kada deca nisu u svojstvu učenika), kao i postupanje u situacijama zloupotrebe mobilnih telefona prema drugim učenicima i prema zaposlenima. Pojašnjena je uloga nacionalne platforme "Čuvam te" u evidentiranju prvog i drugog nivoa nasilja - pojasnili su iz resornog ministarstva.

Društvenokoristan, odnosno humanitarni rad, ostvaruje se u prostorijama škole pod nadzorom nastavnika, roditelja, direktora, odnosno stručnog saradnika ili van prostorija škole u saradnji sa nadležnim centrom za socijalni rad. Nijedna aktivnost društvenokorisnog, odnosno humanitarnog rada, napominju nadležni, ne sme osobu koja je bila žrtva nasilja, bilo da je reč o učeniku ili zaposlenom, izložiti mogućnosti nove viktimizacije.


- Predložene izmene i dopune Pravilnika o obavljanju društvenokorisnog, odnosno humanitarnog rada, odnose se na veću učestalost i dužinu realizacije društvenokorisnog, odnosno humanitarnog rada u školama – umesto da se aktivnosti realizuju dva do tri puta nedeljno, realizovaće se tri do četiri puta nedeljno – i vreme realizacije aktivnosti (umesto od 15 do 45 minuta, aktivnosti će se realizovati u periodu od 30 do 60 minuta) - pojasnili su najodgovorniji za obrazovanje.

Izmena zakonske i podzakonske regulative, napominju, "predstavlja proces koji podrazumeva poštovanje propisanih procedura u cilju osiguranja kvaliteta rada, a zahtevane izmene zakona podrazumevaju više sinhronizovanih aktivnosti na kojima ministarstvo intenzivno radi".

Video: Protest prosvetnih radnika na Trgu Nikole Pašića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA