≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Temperaturni rolerkoster u Srbiji: Narednih dana i do prolećnih 18, potom prodor hladnog fronta i zahlađenje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako će tokom vikenda u Srbiji biti oblačnije, biće i dalje vrlo toplo za ovo doba godine

  • 1
Knez Mihailova ulica sunce kiša vremenska prognoza

Foto-kolaž: Marko Jovanović, Mateja Beljan

Današnji dan u Srbiji protiče u znaku oblačnijeg vremena. Maksimalna temperatura biće od četiri do devet stepeni, u Beogradu do sedam.

Srbija će narednih dana biti pod uticajem veoma snažnog anticklona. Ovo polje visokog vadušnog pritiska nad našim područjem uslovljavaće stabilno, vedro, ali i veoma toplo vreme za ovo doba godine, jer će sa zapada i jugozapada pristizati i vrlo topla vazdušna masa. Istovremeno, vlažne vazdušne mase sa padavinama neće moći da prodru unutar Evrope i do našeg područja i ovi sistemi će zaobilizati Evropu i premeštatise dosta severnije.

U Srbiji u sredu umereno oblačno i topije, povremeno sa dužim sunčanim intervalima. Ujutro se očekuje slab mraz, ponegde i magla. Severozapadni vetar biće u skretanju na jugoistočni. Jutarnja temperatura biće od minus tri do dva stepena, u Beogradu od minus jedan do jedan, a maksimalna dnevna biće od osam do 12 stepeni, u Beogradu do 10.

U četvrtak i petak ujutro vedro i hladno, uz mraz, naročito u četvrtak. Tokom dana biće sunčano i veoma toplo vreme, uz prave prolećne temperature. Minimalna jutarnja temperatura biće u četvrtak od minus pet do nula stepeni, u petak nešto više jutarnje temperature. Maksimalna temperatura u četvrtak i petak u većem delu Srbije biće od 13 do 18 stepeni, u Beogradu do 15.

Iako će tokom vikenda u Srbiji biti oblačnije, biće i dalje vrlo toplo za ovo doba godine. Kiša se u subotu očekuje samo na severu Srbije i to uglavnom na području Vojvodine, dok se u ostalim predelima Srbije očekuje smena sunčanih i oblačnih intervala. U nedelju u većem delu Srbije biće oblačno i suvo. Maksimalna temperatura tokom vikenda kretaće se od 12 do 16 stepeni, u Beogradu do 15.

Vikend će doneti i pad vazdušnog pritiska, jer će se iz centralne ka istočnoj Evropi premeštati ciklon, a u sklopu njega i hladni front. Ovi sistemi svojim perifernim delom zahvatiće tokom vikenda Srbiju, dok se u nedelju krajem dana i tokom noći sa severa očekuje i prodor hladnog fronta. Hladni front na svom putu u nedelju uveče i u noći ka ponedeljku doneće prolazno jače naoblačenje sa kišom, ali i zahlađenje, jer se očekuje prodor osetno hladnije vazdušne mase sa severa, a sve to biće praćeno i pojačanim severozapadnim vetrom. Na višim planinama kiša će preći u susnežicu i sneg.

Vrlo brzo sa zapada će ponovo ojačati veoma visok vazdušni pritisak, uz njegov osetniji porast, što će biti uvod u stabilizaciju vremena. U ponedeljak na severu Srbije suvo, u ostalim predelima i dalje oblačno sa kišom, na planinama sa snegom. Tokom dana i u ovim predelima očekuje se prestanak padavina. U utorak će biti promenljivo oblačno i suvo. Maksimalna temperatura početkom sledeće sedmice biće od pet do 10 stepeni, u Beogradu do  sedam.

U nastavku sledeće sedmice nastaviće se stabilno i suvo vreme sa sunčanim intervalima. Ujutro se očekuje slab mraz, a tokom dana nešto toplije, uz temperature oko 10 stepeni.

Kada je reč o planinama, mnogi će narednih dana zbog praznika otići u ski centre. Očekuje se otopljenje i otapanje snežnog pokrivača, naročito na nižim planinama. Kada je reč o planinama iznad 1200-1500 metara snežnog pokrivača i pored smanjivanja biće i više nego dovoljno za uživanje u zimskim čarolijima.

Dakle, pred nama je vreme nalik prolećnom, a temperature će biti za sedam do devet stepeni više od prosečnih. Sledeće sedmice temperature će  senakon zahlađenja vratiti na prosečne vrednosti za ovo doba godine, a to su vrednosti od četiri do 10 stepeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA