≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarka Begović o pojavi krakena: Bilo je apsolutno očekivano, jako lako se prenosi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Begović je naglasila da zasad nema indikacija da kraken podvarijanta daje težu kliničku sliku i naglasila da se, na osnovu dosadašnjeg praćenja, može očekivati da ova podvarijanta relativno brzo postane dominantna

  • 2
Jelena Begović, Ministarka nauke Jelena Begović / Foto: Nikola Anđić

U Srbiji je identifikovan tzv. kraken, podvarijanta omikron soja korona virusa, potvrdila je večeras za ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i istakla da je to bilo apsolutno očekivano.

Begović je naglasila da zasad nema indikacija da kraken podvarijanta daje težu kliničku sliku i naglasila da se, na osnovu dosadašnjeg praćenja, može očekivati da ova podvarijanta relativno brzo postane dominantna, piše Tanjug.

- Povodom vesti da je tzv. kraken podvarijanta omikron soja identifikovana u Srbiji, pre svega hoću da da kažem da je to bilo apsolutno očekivano i samo je pitanje trenutka kada ćemo ga detektovati u našoj populaciji. Ovaj soj je detektovan u oktobru u Njujorku i stigao je do nas relativno brzo, što govori o njegovoj sposobnosti da se jako lako prenosi - rekla je Begović.

Kako je podvukla, kako se virus konstantno menja sve lakše se prenosi, ali i efikasnije izbegava imuni odgovor.

- Nažalost, poklopio se sa hladnim vremenom tj. zimom, kada smo nekako podložniji infekcijama, uključujući grip i ostale respiratorne infekcije. Zasad nema indikacija da daje težu kliničku sliku što je ključno za sve nas, tako da i u budućnosti možemo očekivati dalje promene, odnosno mutacije ovog virusa ali se nadam samo u smeru lakšeg prenosa, a ne težeg oblika bolesti - rekla je Begović.

Video: Bekić: Vakcinacija nije stala ali je vidno usporena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danilo

    15. februar 2023 | 19:34

    Gle slučajnosti...Jedna od ukrajinskih"specijalnih jedinica" se zove "Kraken"... pitam se postoji li veza jer teško da je slučajna podudarnost...

  • Ljubiša

    15. februar 2023 | 00:55

    Njoj verujem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA