Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedinstven hobi srednjoškolca iz Knjaževca: Marko pravi figurice inspirisane likovima iz video-igara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvu figuru napravio je od plastelina kao četvorogodišnjak, kada je na televiziji video reklamu za jednu igračku

  • 0

Marko Rakić, učenik trećeg razreda gimnazije u Knjaževcu, svaki slobodan trenutak koristi da izrađuje skulpture inspirisane likovima iz video-igrica i crtanih filmova.

Prvu figuru napravio je od plastelina kao četvorogodišnjak, kada je na televiziji video reklamu za jednu igračku. Figurice koje Marko vaja od gline obrađene su do najsitnijih detalja i ako se dobro ne zagleda, ni po čemu se ne razlikuju od fabričkih igračaka, prenosi RTS.

"Od kada sam počeo, napravio sam već više od hiljadu figura. Većina njih je od plastelina, te stare figure koje sam pravio kao mali, ali za njih mi je trebalo mnogo manje vremena, mogao sam da ih napravim po deset za sat vremena", kaže Marko Rakić.

Kada bude zadovoljan napravljenom figurom, Marko joj konačni izgled daje pažljivim bojenjem i završnim lakiranjem.

"Ovo je lik Baron O'Hel iz igrice Dum. Trenutno sada radim neke detalje oko glave i koristim najobičnije akrilne boje. Ovo je iz igrice Skorn, koja je, zapravo, naša srpska igrica i jako mi se sviđala, pa sam nekako hteo i da joj se posvetim, napravio sam tog glavnog lika", objašnjava Marko.

Za ono čime se već dvanaest godina bavi Marku najveću podršku pružaju njegovi roditelji.

"Meni je najdraža ova figura, koju smo iskoristili posle za njegovu tortu za 17. rođendan", kaže Marija Rakić, Markova majka.

Markov otac Vladimir Rakić dodaje da se nada da će mu to biti budući poziv.

Vajanje minijatura u glini Marko još uvek doživljava kao svoj hobi, koji, kako kaže, može da se pretvori i u neku vrstu frilens posla. Ipak, sigurnost u nekoj daljoj budućnosti vidi u nastavku školovanja, ali ne na likovnoj akademiji, već na nekom tehničkom fakultetu.

Video: Deka Gejmer: Ušao u 87. godinu života i obrnuo igricu, ali bukvalno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA