≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako se pitaju mečke sa Tare zime u Srbiji nije ni bilo, retko koja jedinka bila u hibernaciji

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Oni su skoro čitavu zimu bili aktivni. Imaju malo hrane i vode stoga se slabije kreću kako bi sačuvali energiju. Medved ima samo dve brige u životu - kako nahraniti svoje veliko telo i kako kasnije to veliko telo sakriti", kaže Ranko Milanović iz NP Tara

  • 0
Medved, Tara, hibernacija, dolazak proleća Foto: RINA

Vest da medvedi u zoološkom vrtu na Sretenje nisu videli svoju senku obradovala je mnoge, jer to nagoveštava brzi kraj zime i skori početak proleća. Međutim, ako se bilo šta pitaju mečke na planini Tari koja je njihovo najveće prirodno stanište u Srbiji, onda zime nije ni bilo. Zbog neobično visokih temperatura i nedostatka snega većina njih nije ni padala u hibernaciju, ali, ipak, kretanje im je bilo smanjeno.

- Oni su skoro čitavu zimu bili aktivni. Imaju malo hrane i vode stoga se slabije kreću kako bi sačuvali energiju. Kolega koji je sada u penziji često je govorio da medved ima samo dve brige u životu - kako nahraniti svoje veliko telo i kako kasnije to veliko telo sakriti. Iako nisu bili u zimskom snu u potrazi za hranom medvedi se nisu spuštali u naseljena mesta, niti pravili veću štetu - izjavio je za RINU Ranko Milanović iz NP Tara.

Prema dostupnim informacijama na Tari ima oko 60 jedinki mrkog medveda, a pojedini su markirani kako bi se pratili način njihovog života, ishrane i migracije.

- Teško je prezicno utvrditi njihovu brojnost jer snimci koje imamo sa hranilišta su mahom noćni, a medvedi nemaju šaru na leđima, poput na primer rakuna, tako da ne znate da li se radi o istoj ili različitoj jediniki. Ono što utiče na brojnost mrkih medveda na Tari svakako su ogromna netaknuta šumska prostranstva i skriveni kanjonski predeli gde mogu da žive neometano od strane čoveka - rekao je Branko Bezarević iz NP Tara.

Monitoring mrkih medveda na Tari u većem obimu odvija se od 2013. godine i trenutno je postavljeno 17 kamera, a na osnovu tih snimaka zaposleni u Nacionalnom parku dobili su preko potrebne podatke o njihovim navikama i načinu života na planini. Markirano je više od 10 jedinki, a neki od njih nose imena Aleksandar, Milica, Đuro...

Na Tari postoje tri aktivna hranilišta na koje se medvedima i drugim divljim vrstama iznose kukuruz i ostaci uginulih divljih životinja. Ove zime nisu primećeni tragovi medveda u snegu pa se pretpostavlja da je većina njih ipak u zimskom snu, a da su budni dobro skriveni.

Ipak, ako vas put navede na jednu od najlepših srpskih planina, vodite računa na table upozorenja i pratite putokaze jer vam u suprotnom u susret možda može došetati - mrki medved.

Video: Medvedi Uroš i Miša izašli iz pećine i nisu videli svoju senku: Evo kakvo su vreme time najavili

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA