Vreme čitanja: oko 1 min.

Aleksandar Karađorđević: Da ovaj dan uvek slavimo kao ponosni građani Srbije, nasleđe nas obavezuje

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ovo je dan kada treba da se ponosimo zaostavštinom naših predaka, oslobodilačkim i progresivnim duhom našeg naroda, koji nas vodi i u sadašnjosti, ali i ka budućnosti", navodi princ Aleksandar Karađorđević

  • 1
Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević Foto: Tanjug/PR Kraljevskog dvora/Filip Plavčić

U okviru zvanične svečanosti obeležavanja Dana državnosti Srbije, izaslanici princa Aleksandra, članovi Krunskog saveta Zoran Živanović i Predrag Marković, položili su danas venac na grob osnivača dinastije Karađorđević i vožda Prvog srpskog ustanka Đorđa Petrovića Karađorđa, u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Princ Aleksandar nije bio u mogućnosti da prisustvuje svečanosti na Oplencu, zbog ranije ugovorenih obaveza u inostranstvu, a u saopštenju je naveo da je ovo dan kada treba da se ponosimo zaostavštinom naših predaka, oslobodilačkim i progresivnim duhom našeg naroda, koji nas vodi i u sadašnjosti, ali i ka budućnosti, prenosi Tanjug.

- To nasleđe nas i obavezuje, ono nosi veliku odgovornost. Obavezuje nas da budemo dostojni potomci, oni koji će nastaviti uzvišeno i plemenito delo razvoja i unapređenja državnosti, kako bismo onima koji će doći posle nas, našoj deci, ostavili jaku i stabilnu zemlju - rekao je princ Aleksandar, navedeno je u saopstenju.

Kako je istakao, moramo da ih tome naučimo sopstvenim primerom, da celim srcem vole svoju zemlju i svoj narod i da nikada ne čine ništa što bi osramotilo njihovo dobro ime.

- Pesnici bi rekli da mi i vreme u kome živimo nisu ništa drugo do "zrno u beskonačnosti". Ali, čak i iz najmanjeg zrna može da nikne bogat plod. I najmanje zrno ostavlja trag svog postojanja, a mi moramo biti sigurni da su tragovi koje ostavljamo plemeniti i dostojni i biti svesni toga da samo ujedinjeni smo dovoljno jaki da i sami stvorimo nasleđe vredno pamćenja - kazao je on.

- Sećajući se Sretenja Gospodnjeg 1804. godine i sa željom da ovaj dan uvek slavimo kao ponosni građani Srbije, ujedinjeni u ljubavi prema svom narodu i svojoj zemlji, čestitam ovaj veliki praznik, želeći svima nama i našoj zemlji svaki uspeh i napredak. Živela Srbija! - izjavio princ Aleksandar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Carica Sveta

    15. februar 2023 | 21:14

    Vožda Karađorđa je Gospod Bog odabrao da uzdigne Srbiju iz tamnice viševekovnog ropstva. Iz mraka. Da ponese barjak slobode daleke 1804 godine. Na vrednostima i zavetu Vidovdana. I Srbija i srpstvo i svi slobodni ljudi su mu beskrajno zahvalni na tome. On, moćan, prek i veličanstven, možda i nesvestan svoje harizme i upečatljivosti, oslobodio je duh i moć slobode u našem narodu za sva vremena, do kraja sveta. Duh koji se nezaustavljivo širi kroz pravdoljubivost , kroz pravoslavnu veru, kroz negovanje plemenitih veština, znanja, kroz usavršavanje u karakteru, ali i stvaralaštvu. On je jedan od večnih. I tako će i ostati u istorijskom i svakom drugom pamćenju srpskog naroda, ali i svih naroda Evrope i sveta. Jer njegov podvig je neponovljiv u bilo kom drugom ili drugačijem kontekstu. Autentičan i na pravom mestu u istoriji. Čestitke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA