Vreme čitanja: oko 1 min.

Tri vuka na Zlatiboru rastrgla košutu: Sprema se lov na predatore, lovci mogu da odstrele njih pet

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na planinu Zlatibor do sad je za tri godine naseljeno 60 jedinki jelena

  • 3

Jeleni i košute posle dugo vremena ponovo su naselili Zlatibor, a za njih su u Lovačkom udruženju napravili i hranilište kako bi lakše preživeli dugu zimu, piše Rina. 

Ipak u neposrednoj blizini hranilišta nedavno su uočena tri vuka, a tom prilikom stradala je i jedna košuta. Na Zlatiboru će se poslednjeg vikenda u februaru održati 41. Sabor lovaca Srbij, a glavni događaj biće lov na vuka.

- U našem lovištu imamo stabilnu populaciju vuka, oko 10 jedinki. Mada se ta brojka ne može utvrditi tačno jer se vukovi mnogo kreću. Već četiri decenije se organizuje lov na vuka i svake godine imamo pravo da odstrelimo pet jedinki, kako bi njihova brojnost bila optimalna i kako bi štete koje prave u seoskim domaćinstvima i na stočnom fondu bile minimalne, kaže za RINU Milun Melović iz stručne službe LU Zlatibor.

Okvirno je poznato područje na kom se kreće ovaj predator. Stoga će i lov biti usmeren na te lokacije sa čeka i uz pse goniče.

- Verovatno će se lov organizovati na terenu koji obuhvata teritorije mesnih zajednica Branešci i Jablanica, jer se upravo u tom području nalazi uzgajalište za jelene, dodaju u LU Zlatibor.

Kroz realizaciju resornog ministarstva na planinu Zlatibor do sad je za tri godine naseljeno 60 jedinki jelena, njih 12 nalazi se trenutno u ograđenom prostoru na prilagođavanju na nove uslove, dok je njih 48 pušteno u prirodu.

Video: Prelepa slika u Beo zoo vrtu: Vukovu zavijaju na zimskoj idili

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bg

    16. februar 2023 | 12:30

    Ovo je isto kao na pr. da u Africi ubiju 5 lavova jer su ulovili gazelu. Šta je van svake pameti i pakao. Vukovi moraju da love jer im kupovina u marketu nešto ne ide... Nema dalje ljudskoj gluposti

  • Deda-Mile

    16. februar 2023 | 15:06

    A kad ljudi pobiju srne u sumi šta onda?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA