≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dirljiv susret naših spasilaca i njihovih porodica, tekle i suze: Stigli iz Turske, Zigi veselo mahao repićem

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naši junaci spasili su tri osobe, a pas Zigi bio je velika pomoć na terenu

  • 23

Dobrodošli naši heroji! Specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije MUP-a, koji su nakon razornih potresa u Turskoj otputovali u tu zemlju da pomognu, stigli su u Srbiju.

Ispred Palate Srbija priređen im je svečan doček uz vodene topove, a najdirljiviji je bio susret spasilaca sa porodicama. 

Tokom svog angažovanja, srpski spasilački timovi spasili su tri lica, jednu 17-godišnju devojku nakon 108 sati pronašao je i izvukao iz ruševina naš tim kao i 2 lica koja su locirali pomoću specijalne opreme i uz pomoć psa Zigija, koji je umnogome doprineo celoj akciji spasavanja.

Nažalost, pripadnici Specijalističkog tima pronašli su i tela 23 lica.

Ministar Bratislav Gašić poručio je da su svi ponosni na ove heroje:

- Cela Srbija ponosna je na vašu hrabrost. Ali i svet. Dokaz o tome su snimci vašeg ispraćaja iz Turske. Živela Srbija - poručio je Gašić na kraju.

Ambasador republike Turske u Srbiji rekao je da je danas jako značajan dan i istorijski dan u odnosima Turske i Srbije.

- Mi smo se 6. februara suočili sa razornim zemljotresom. U ovim teškim trenucima Srbija nas nije ostavila same. Zahvaljujući predsedniku i ministru unutrašnjih poslova, spasioci su se odmah uputili u Tursku. Tamo su spasili tri lica. Nikada nećemo zaboraviti to, oni su sada naša braća - rekao je.

Vođa specijalnog tima spasilaca MUP-a Srbije Davor Vidović kaže da su krenuli bez straha, ali sa ogromnom voljom da spasu živote.

- Po dolasku kročili smo na tlo koje je i dalje podrhtavalo, videli decu koja traže roditelje i roditelje koji traže decu. Niko od nas ne može da opiše ushićenje kada smo nalazili žive ljude. Želim da se u ime svih timova zahvalim na brizi koju ste nam svakodnevno iskazivali jer svest o tome da je država uz nas davala nam je snagu da istrajemo, želim da zahvalim našem dragom Zigiju, kolegama, svima koji su nam pružili podršku - poručio je Vidović.

Četrdesetpet vatrogasaca-spasilaca sa spasilačkim psom Zigijem, spasilačkom opremom i 9 vatrogasnih vozila iz Beograda, Kragujevca, Bora, Novog Sada, Valjeva, Užica i Niša, upućeni su po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, odmah nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku kako bi pomogli prijateljskom narodu u Turskoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA