Vreme čitanja: oko 2 min.

Pas Zigi četvoronogi je heroj spasitelj iz Turske: Radosno se vratio u Srbiju, sad će u penziju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na pitanje da li se Zigi plašio, Radojević napominje da se više on plašio za Zigijev život

  • 2
Pas Zigi Printskrin: RTS

Zemljotres koji je pogodio Tursku i Siriju 6. februara odneo je desetine hiljada života. Spasioci iz celog sveta borili su se za svakog čoveka, a među prvima koji su došli u Tursku bili su srpski spasioci. Po okončanju misije svečano su ispraćeni iz Turske i svečano dočekani u Srbiji. Za RTS kažu da je potraga za preživelima izgledala kao traganje za iglom u plastu sena. Strah nas nije sputavao, već motivisao da tragamo dalje, poručuju vođa tima Davor Vidović i vodič psa Zigija Mili Radojević.

Vodič psa Zigija, Mili Radojević, kaže da mu je najupečatljivije po dolasku u Tursku bilo to što su zatekli haotično stanje, veliku gužvu na putevima, a očekivali su pustoš.

Svako jutro vođe timova išli su na sastanak u štab gde bi dobijali zadatke - koje oblasti treba pretražiti. Imali su, kažu, sreće što je preko dana bilo sunčano, ali su noći, koje su provodili, u šatorima bile veoma hladne.

Opasnost po same spasioce je postojala, ali strah njih ne sputava, već motiviše da tragaju dalje, kaže Radojević.

Na pitanje da li se Zigi plašio, Radojević napominje da se više on plašio za Zigijev život.

"Više sam se ja plašio, kao vodič ja pazim i o njemu, koliko god da želim nekome da pomognem, postoji strah - šta ako moj pas uđe u neku rupu i da za njega više nema spasa, to je možda najteže", rekao je Radojević.

Sa svojih devet godina, Zigi ide u zasluženu penziju. Onje sada učitelj za mlade pse.

"Spremamo mu naslednike, Zigi će biti učitelj za nove mlade pse, nadamo se da će biti isto tako uspešni", rekao je Radojević.

Četrdeset pet vatrogasaca-spasilaca sa spasilačkim psom Zigijem, spasilačkom opremom i devet vatrogasnih vozila iz Beograda, Kragujevca, Bora, Novog Sada, Valjeva, Užica i Niša, upućeni su po nalogu predsednika Aleksandra Vučića i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, odmah nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku kako bi pomogli prijateljskom narodu u Turskoj.

Video: Ispovest vatrogasaca spasilaca: Dođe vam da kopate rukama da biste došli do osobe ispod ruševina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ela

    18. februar 2023 | 21:48

    Duša ♥️♥️♥️

  • mm

    18. februar 2023 | 22:45

    Nisam ljubitelj pasa jer se bespotrebno forsiraju u gradu i uvode svuda, ali za ovakve primere zaista samo reci hvale, a inace pas i jeste zivotinja koja treba da sluzi kao cuvar i da pomaze coveku, a ne da se izvodi u parkove, prodavnice, i tako dalje, i da se na drzanju pasa skupljaju poeni u drustvu i cak profit i "prestiz"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA