Vreme čitanja: oko 2 min.

Poslao sliku polnog organa u inboks samohranoj majci i dobio prijavu: Ovo su kazne za polno uznemiravanje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Polno uznemiravanje jeste svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života, pojašnjava advokat

  • 5
Mobilni telefon društvene mreže pratioci followers Instagram Foto: Shutterstock

Nije retkost da u doba modernih tehnologija preko društvenih mreža i brojnih aplikacija građani i građanke Srbije dobiju, ali i prime neprimerenu poruku seksualne konotacije ili čak fotografiju te vrste, a da ih nisu ni tražili. Iako je ovo sve zastupljenije pa čak i među mlađom populacijom, to je zapravo delo za koje se u našoj zemlji može i krivično odgovarati.

Jedan od takvih primera stiže nam iz Čačka, gde je protiv mladića iz ovog grada J.P. samohrana majka T.J. takođe iz Čačka, podnela krivičnu prijavu za Polno uznemiravanje iz člana 182a Krivičnog zakonika za koje organ tužilaštva goni po predlogu žrtve. Ona je tada izjavila da joj je sugrađanin slao neprimerene tekstualne sadržaje i fotografije svog polnog organa putem poruka i mobilne aplikacije.

- Slanje polnog organa putem društvenih mreža ili preko telefonske aplikacije uz pomoć koje se može preneti fotografija, apsolutno može biti razlog da se protiv lica koje na taj način uznemirava žrtvu podnese kriviča prijava. Polno uznemiravanje jeste svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života, a koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, izjavio je za RINU advokat Lazar Petrović.

Konkretna, već pomenuta krivična prijava, protiv Čačanina koji je smahoranoj majci slao slike svog polnog organa, odbačena je nekoliko meseci od podnošenja, jer se on izvinio T.J, a ona je to izvinjenje prihvatila. Međutim, u sličnim slučajevima počinilac krivičnog dela Polno uznemiravanje može dobiti novčanu ili zatvorsku kaznu.

- Kazne predviđene našim pozitivnim zakonodavstvom predviđaju da se onaj ko izvrši krvično delo polno uzmemiravanje može kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do 6 meseci. Takođe, isti zakon predviđa da ukoliko je radnja ovog krivičnog dela usmerena protiv maloletnika, kazne su oštrije i onaj koji uznemirava može se kazniti zatvorom od 3 meseca do 3 godine, zaključio je advokat Petrović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA