Vreme čitanja: oko 1 min.

Zoran iz Zaječara skuplja narodne nošnje: U Africi se svađao zbog opanaka, srpsku tradiciju delio sa svetom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbirka je rasla iz godfine u godinu

  • 2
Zoran Ilić Foto: ZA media

Kada zavolite folklor u mladosti, što se desilo u slučaju Zorana Ilića iz Salaša kod Zaječara, onda vas to drži do zrelog doba, prenosi ZA media.

Iako je veći deo svog života proveo van granica naše zemlje, misli su mu uvek bile u rodnom kraju, a to osećanje jačala je kolekcija narodnih nošnji iz koje Zoran predstavlja odevnu kombinaciju Braničevskog kraja.

- Sastoji se od košulje koja je stara više od 100 godina, a pravljena je od konoplje. Ima i opreg napred i sa strage identičnog izgleda. Kapa se zove šapsa - priča on.

Zbirka je rasla iz godfine u godinu, a podršku mu je pružala cela porodica sa kojom je čitav radni vek proveo u inostranstvu, a najveći deo u glavnom gradu Austrije.

U Beču je radio pri Ujedinjenim nacijama u Organizaciji za atomsku energiju, a 2005. godine za svoj rad njegov tim je nagrađen. Sarađujući sa pripadnicima nekoliko nacija, uživao je upoznajući tradiciju drugih naroda, ali je nastavio da radi na očuvanju svog identiteta.

- Iz Austrije sam otišao u Južnu Afriku, tamo sam vodio folklor, polu vlaški, polu srpski. Imao sam problema sa gospođama, neke nisu htele da obuju opanke, nego su htele da ostanu u štiklama. Nisu htele ni marame i tu su nastajale velike svađe. Onda sam ih napuštao, ali su trčale za mnom i molile me da se vratim. Bilo je fenomenalno - priseća se Zoran sa osmehom na licu.

Danas u Salašu druguje sa ostalim ljubiteljima folklorne igre i obilazi seoske manifestacije. Žene koje učestvuju u manifestacijama redovno dolaze kod njega kako bi pozajmile neku nošnju.

Poslednjih 30 godina širi se kolekcija nošnji, ali se ovde traganje ne završava jer Zoran ima u planu da nabavi nove eksponate sa juga Srbije.

Video: Povorka u narodnim nošnjama a na nebu ponos MUP-a: Ovako izgleda proslava Dana zastave

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djape

    20. februar 2023 | 17:39

    Uvek me bilo sramota od nase narodnje nosnje i opanaka. Kao i kolo kad vidim da opice na svadbi sve me neki blam. Ko voli ok ali nije za da vide stranci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA